22.06.2024.

17:12

Foto: Društvene mreže

Vesti

Snažno nevreme pogodilo Srbiju! Hitno se oglasio RHMZ: Grmljavina, jaki pljuskovi i grad prave haos, evo šta nas čeka do ponedeljka

- Širenje oblasti u Podrinju i Mačvanskom okrugu koje su zahvaćene padavinama (jaki pljuskovi, grmljavina i grad). U Zlatiborskom, Moravičkom i Raškom okrugu na jugozapadu zemlje ponegde pljuskovi sa grmljavinom uz retku (izolovanu) pojavu grada - stoji u upozorenju RHMZ.

Informer

 

RHMZ takođe upozorava da nas u poslednjoj sedmici juna očekuje nestabilno vreme, praćeno grmljavinom, pljuskovima i gradom.

- Danas (22.06.) je najveća verovatnoća za nepogode u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, sutra (23.06.) se zona povećanog rizika proširuje i na ostale regione u zemlji, dok će u ponedeljak (24.06.) verovatnoća za nepogode kratkotrajno opasti, osim na jugu Srbije - stoji u upozorenju RHMZ.

Ranije je RHMZ u svojoj vremenskoj prognozi upozorio na nevreme u Srbiji, nastavak jakih pljuskova sa grmljavinom, gradom i potencijalno jakim i olujnim vetrom u delovima Podrinja i Mačvanskog okruga (naročito na potezu Mali Zvornik - Krupanj).

Upaljen crveni meteoalarm

Banat, Bačka, Srem, zapadna i jugozapadna Srbija i područje Beograda danas su u narandžastom, dok su Šumadija, Pomoravlje, jugoistočna Srbija i Kosovo i Metohija u crvenom.

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.