Autor: Informer.rs

23.06.2024.

10:46

Foto: Shutterstock

Vesti

Ova bolest je izuzetno retka i karakteristična za Japance: Muškarac došao na pregled bez simptoma, a na tabanu melanom!

Grupa dermatovenerologa ovog Udruženja, preglede je obavljala u petak u KBC Kosovska Mitrovica i u Domu zdravlja Zvečan, a u subotu u Domu zdravlja Gračanica.

Pregledali su ukupno 298 građana, otkrili 4 melanoma, 8 skvamocelularnih karcinoma, 4 bezocelularna karcinoma i veliki broj atipičnih mladeža.

- U petak i subotu dijagnostikovan je po jedan melanom na tabanu, što spada u retke karcinome. To su izuzetno retki melanomi na specijalnim lokacijama, karakteristični za japansko stanovništvo - rekla je prof. dr Danica Tiodorović za "Blic".

Informer

 

Ovaj redak melanom otkriven je kod žene od 39 godina, i muškarca od 79.

Prof. dr Danica Tiodorović kaže da su svi ovi pregledi pokazali da građani treba da pregledaju svoju kožu, i dlanove i tabane.

Preglede su i ovog vikenda besplatno obavljali pored prof. dr Danica Tiodorović, koja je i pokrenula ovu humanu vikend misiju, docent dr Branislava Gajić, dr Zorana Latinović i dr Andrija Jović.

Oni će nastaviti sve do polovine septembra sa ovom humanom akcijom.

- Dermatolozi koji rade preglede su eksperti iz dermoskopije, i dobrovoljno su se prijavili da besplatno rade ove preglede, i ovo što mi radimo je zaista izuzetno, i nadam se da ćemo na ovaj način motivisati i lekare drugih specijalnosti - kaže prof. dr Danica Tiodorović.