24.06.2024.

13:32

Foto: Miroljub Mihailović Piki

Vesti

Veliki broj infarkta u Beogradu: Hitna pomoć imala pune ruke posla

U samo jednom danu ostvareno je 1.420 poziva, a ono što je posebno zapalo za oko lekarima jeste broj osoba koje su u toku dana i noći imale infarkt.

Ekipe Hitne pomoći i dalje su na terenu, gde zbrinjavaju osobe koje su se našle usred požara u zgradi u Maršala Tolbuhina na Novom Beogradu. Kako ističe dr Danijela Jevtić, samo jedna osoba je prevezena na VMA zbog inhaliranja.

- Ekipe na licu mesta ukazuju pomoć stanarima. Uglavnom se svodi na uznemirenost i korekciju pritiska - kaže dr Jevtić.

- U odnosno na jučerašnji dan bilo je 142 poziva, 30 na javnim mestima. Zajednički imenitelj su infarkti! I u toku noći smo imali jedan, koji je prevezan do Dedinja. U ovom slučaju čak četiri akutna infarkta, svi su prevezeni u angio salu Dedinje - kaže dr Jevtić.

- Izdvajam slučaj devojčice povređene u mestu Busija, to je dete od 12 godina i imalo je krvarenje iz nosa - kaže dr Jevtić.

Od jutros prijavljuju kolapsna stanja građana

- Od ranog jutra imamo dosta poziva u smislu kolapsnih stanja. Ja moram da zamolim za saradnju, da prvi pomoć prvo pružaju oni koji su tu na licu mesta, zatim sledi Hitna pomoć, a po potrebi medicinska u zdravstvenim ustanovama. To znači da osoba treba da se pomeri u hlad, da izađe iz autobusa, da se pomeri i poprska po licu, raskomoti i da joj se da nešto slano ili slatko, jer se uglavnom radi o padu pritiska ili šećera - kaže dr Jevtić.

Napominje da je važno da se kola provetravaju pre nego što se uđe u njih, ali i da pacijenti koji boluju od hipertenzije treba da redukuju svoju terapiju.

- Moramo da upozorimo i na alkohol! Osim što produžava vreme reagovanja, redukuje i periferni i centralni vid, pa u kombinaciji sa povišenom temperaturom, višestruko je povećana mogućnost povređivanja - napominje dr Jevtić.