Autor: Informer.rs

24.06.2024.

14:04

Foto: Tanjug

Vesti

Ministar Momirović podelio fantastične vesti: Rasinski okrug ima snažan rast privrede!

- Nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine očekujemo da će već u prvoj godini primene spoljnotrgovinska robna razmena kompanija koje posluju u Kruševcu i okolini biti preko milijardu evra - rekao je Momirović. Ministar je posetio RPK povodom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine koji stupa na snagu 1. jula ove godine i naglasio da u Rasinskom okrugu posluje više od 10.200 aktivnih preduzetnika, kao i da je zaposleno oko 60.000 građana.

- U poređenju sa 2015. godinom prosečne zarade su duplirane, dok je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine veća za 9,4 odsto - rekao je ministar.

Momirović je najavio da će osim danas u Kruševcu, centru Rasinskog okruga, u narednim sedmicama zajedno sa regionalnim privrednim komorama u velikim privrednim centrima širom Srbije nastaviti sa predstavljanjem benefita Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom.

Informer

 

- Zato pozivam sve privrednike da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se informišu, da se povežu, da zajedno postignemo uspeh i unapredimo našu ekonomiju kroz mogućnosti koje ovaj Sporazum pruža kada je reč o izvozu i povlašćenom pristupu ogromnom kineskom tržištu - rekao je ministar.

Momirović je istakao da će naše kompanije zahvaljujući ovom Sporazumu imati slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko 2,2 milijarde stanovnika i dodao da će Srbiji ovakav status omogućiti konkurentsku prednost i učiniti našu zemlju još atraktivnijom destinacijom za investicije i poslovanje.

- Kina je u 2023. godini bila drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa razmenom od 6,1 milijarde dolara, a ovaj Sporazum će dodatno ojačati ekonomske veze i povećati srpski izvoz na kinesko tržište - rekao je ministar.

On je naglasio da je Srbija odlučna da izgradi ekonomiju koja je konkurentna i otvorena ka svetu.

- Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je samo jedan od koraka u tom pravcu, ali je važan korak koji će otvoriti nove horizonte za naše privrednike i omogućiti im da svoj potencijal realizuju na globalnom nivou", naglasio je Momirović. Prilikom ove posete Momirović je obišao i maloprodajni objekat "Super Viva" kompanije "Viva 92" u Kruševcu koja zapošljava oko 200 ljudi i značajno doprinosi unapređenju privrednog ambijenta grada Kruševca. "Ovo je primer kako domaće kompanije i jedan lokalni maloprodajni lanac mogu biti pokretači privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i unapređenja lokalnog privrednog ambijenta. Nastavićemo da radimo na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i na podršci našim kompanijama da budu uspešne i na međunarodnoj sceni - zaključio je Momirović.