25.06.2024.

10:15

Foto: Tanjug

Vesti

Lidija je "Inženjerka godine"! Biografijom podseća na neke od likova iz čuvenog filma "Top gan": "To je motiv za buduće uspehe"

Dr Lidija Tomić, asistentkinja na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, sa jedne strane priznanje "Inženjerka godine" vidi kao nagradu za njen dosadašnji trud i rad, a sa druge strane nagrada joj znači i kao motiv za buduće uspehe.

- Šaljemo divnu poruku mladim generacijama i kroz naše primere zapravo njih inspirišemo da se pridruže i odluče za inženjerstvo - kaže Tomićeva.

Sa 28 godina, Lidija ima pet godina radnog iskustva, a biografijom podseća na neke od likova iz čuvenog filma "Top gan", jer radi i kao inženjer i predavač.

- Primer sam inženjerke koja je svoju karijeru započela u industriji, odnosno radom u nacionalnoj avio-kompaniji na inženjerskim pozicijama i nakon nekoliko uspešnih godina poželela sam da se dalje usavršavam i da dam lični doprinos industriji - rekla je Lidija Tomić.

Informer

 

Kroz istraživački rad i doktorske studije dobila je priliku da predaje onima s kojima je najviše sarađivala u industriji, odnosno pilotima i kontrolorima letenja.

- Veza teorije i prakse mi dosta znači u sadašnjem radu, pre svega zato što imam priliku da svojim studentima približim i spremim ih za realno radno okruženje i zaista uživam kada na našim predavanjima analiziramo situacije iz realnog okruženja, kroz koje sam i ja sama prošla - istakla je najbolja inženjerka Srbije.

Kako dronovi utiču na bezbednost civilnog saobraćaja

- Moj doktorat zapravo predstavlja alat, odnosno strategiju na koji način proceniti rizike koje dronovi mogu predstavljati po komercijalno civilno vazduhoplovstvo. Pored te strategije, definisala sam i dala predlog na koji način upravljati tim rizicima i koje su to mere koje su potrebne da budu implementirane kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti - precizirala je Tomićeva.

Vazduhoplovna akademija je u sistemu dualnog obrazovanja, a princip edukacije je sa u skladu sa standardima u Evropi.

Informer

 

Sa Saobraćajnog fakulteta šalje se lepa slika rodne ravnopravnosti, budući da je odnos studentkinja i studenata 50-50 odsto.

- Zaista imam veliki broj svojih koleginica, inženjerki vazduhoplovnog saobraćaja, koje su kako kod nas, tako i u svetu u vodećim firmama iz oblasti vazduhoplovnog saobraćaja - istakla je Lidija.

U svetu je situacija malo drugačija. Na Međunarodnih dan žena u inženjerstvu, saopšteno je da žene čine tek 15 odsto zaposlenih, ali Lidiju Tomić raduje što je taj broj iz godine u godinu sve veći i da ona na međunarodnim konferencijama širom sveta primećuje sve veći broj žena.