26.06.2024.

09:33

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Počelo je podnošenje lista želja za upis u srednje škole: Konačna lista 29. juna, evo kako je učenici popunjavaju

Konačna lista želja biće objavljena 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće dostupni 2. jula.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, ističe da učenici mogu da izaberu do 20 škola i obrazovnih programa elektronskim putem, uz mogućnost da promene svoj izbor ako uoče grešku. Nakon podnošenja lista, sledi provera, a zvaničan upis u srednje škole počinje 2. jula, preneo je Tanjug.

Kako se popunjavaju liste želja

"Tu se često pravi greška šta je šta. Roditelji često misle da je škola isto što i obrazovni profil, ali to nije slučaj. Jedna škola može imati više obrazovnih profila. U nekim školama imate više obrazovnih profila, recimo gimnazije mogu imati prirodni, društveni i opšti smer. A svaki od tih obrazovnih profila može da upiše određeni broj učenika. Na osnovu toga formira se koliko je bodova potrebno da se neki obrazovni profil upiše", rekao je ranije za Blic Darko Eger direktor OŠ "Kneginja Milica".

Samo popunjavanje liste želja potrebno je uraditi racionalno, jer se svi podaci sa popunjenih lista želja unose u program Ministarstva prosvete koji potom raspoređuje decu tamo gde ima mesta, a na osnovu njihovog uspeha, ali i potražnje za tim obrazovnim profilima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, na završni ispit u junskom roku izašlo je je 64.437 ili 99,64 odsto učenika osmog razreda i 68,55 odsto tj. 1.070 odraslih koji pohađaju osnovno obrazovanje.