27.06.2024.

13:37

Foto: Shutterstock

Vesti

Da li penzioneri mogu da pokrenu svoj biznis? Iz Agencije za privredne registre otkrivaju proceduru

"Penzioneri mogu da budu članovi privrednih društava i preduzetnici", potvrdili su iz Agencije za privredne registre (APR).

Nemaju međutim, precizne podatke o njihovog broju. Ipak, postoji izuzetak. Lica koja primaju invalidsku penziju ne mogu da otvore kompaniju, odnosno preduzetničku radnju, potvrdili su iz APR.

Korisnicima porodičnih penzija zakon ostavlja najmanje mogućnosti i dozvoljava im samo da obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu, ili privremene i povremene poslove, uz uslov da je iznos naknade koju porodični penzioner ostvaruje po ovim osnovima na mesečnom nivou niži od najniže osnovice osiguranika u osiguranju zaposlenih, koja važi u vreme uplate doprinosa. U svim drugim slučajevima isplata porodične penzije se obustavlja.

U slučaju da je penzioner u osiguranju u skladu sa navedenim kriterijumima, za period rada u toku korišćenja penzije plaćaju se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje na isti način i u istom iznosu kao i da osoba nije korisnik penzije. 

Upravo ta činjenica da se i za penzionere obavezno plaćaju doprinosi za PIO znači da se i za sve te nove periode rada po bilo kom osnovu navršava staž osiguranja, koji nije uzet u obzir pri ostvarivanju prava na penziju.

Imajući u vidu prirodu prava, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju daje mogućnost da se penzija ponovo odredi po prestanku osiguranja u slučaju da je to novo osiguranje trajalo najmanje godinu dana.

Dakle, nema razloga za strah i oklevanje sa podnošenjem zahteva jer penzioner ne može da bude u situaciji da ovakvim zahtevom umanji penziju koju koristi. Važno je takođe znati da je u momentu podnošenja zahteva za ponovno određivanje penzije potrebno da korisnik bude van osiguranja.