27.06.2024.

15:24

Foto: informer.rs

Vesti

Vrebaju opasne zaraze: Omiljene ivice bazena za leškarenje i sedenje leglo bakterija!

Posebno je rizično sedenje na ivici bazena, što mnogi masovno čine, jer upravo je to mesto leglo bakterija i gljivica, a čak i adenovirusa!

Iako se voda redovno kontroliše, zbog nemarnosti kupača mogu se javiti zdravstvene tegobe. Posebno što su pojedini paraziti i bakterije otporni na hlor. Nažalost, ima i onih koji dolaze čak i sa crevnim infekcijama, pa onda drugi kupači "pokupe" i stomačni virus.

- Voda može biti kontaminirana zaraženom organskom materijom kao što je urin, jer ima ljudi koji uriniraju u bazenima, potom se u toj vodi mogu naći neke ljuspice kože sa nekog zaraženog mesta na telu, nažalost, čak ima u tragovima i fecesa, tj. stolice. Jasno je da se vodi računa o hlorisanju vode i da se voda drži upotrebljivom za korišćenje onih koji se tu kupaju i rekreiraju. Međutim, čak ni hlor ne može da naudi nekim bakterijama, mikroorganizmima - upozorava specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić:

- Postoji jedan parazit koji je veoma otporan i kod dobro održavanih kupališta, otporan je i u hlorisanoj vodi, a to je kriptosporidijum. Dovoljan i jedan gutljaj vode da izazove zaista velike probleme s digestivnim traktom, u smislu proliva, povraćanja, mučnine, grčeva i bolova u stomaku, a to se naročito odnosi na decu.

Dodaje da je otporna i bakterija pseudomonas, koja je poznata po tome što izaziva osip na koži, ali i jake upale uva:

- To su značajne upale praćene bolovima, temperaturom, nemogućnošću otvaranja usta, čak i otežano pričanje i gutanje, i to se mora tretirati antibioticima. Može se zaraditi i ešerihija koli, koja se značajno nalazi na sluznici ljudi, a najčešće izaziva urinarne infekcije. Važno je pomenuti i kandidu kao gljivicu koja je prisutna u sekretima, a izaziva gljivičnu infekciju kandidijazu.

Tagovi: