29.06.2024.

09:15

Foto: Shutterstock

Vesti

U PONEDELJAK STUPA NA SNAGU TRGOVINSKI SPORAZUM SA KINOM: Srpska hrana na kineskom tržištu BEZ CARINA

Ukidanjem carina naši prehrambeni proizvodi postaju konkurenti na veoma zahtevnom kineskom tržištu, a našim proizvođačima otvara se ogromno tržište za izvoz žitarica, ulja, smrznutog mesa, voća, povrća, ali i domaćeg vina i meda. 

Neki proizvodi odmah će se izvoziti bez carine, dok će ostalima carinjenje biti ukinuto u narednih pet godina. 

Povlastice kompanijama

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kaže da Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom predstavlja veliku šansu za privrednike i kompanije iz Srbije.

- U narednim godinama sigurno ćemo duplirati izvoz u Kinu, koji sada iznosi oko 1,2 milijarde evra. Prve pozitivne efekte sporazuma imaćemo sledeće godine - naveo je Momirović.

Informer

 

Dodao je da će sporazum staviti naše kompanije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja, jer im omogućava povlašćeni pristup tržištu sa više od 1,4 milijarde stanovnika.

- Odmah će bez carina moći da se izvozi oko 60 odsto proizvoda, dok će u narednih pet do 10 godina bescarinski izvoz biti moguć za ostale proizvode čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto - rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, cilj sporazuma je omogućavanje pristupa kineskom tržištu za srpsku robu što će dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao i povećanja konkurentnosti i jačanja sveukupne privredne aktivnosti.

Direktor sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović naglasio je da je primena sporazuma najvažnija ekonomska vest za privredu Srbije u ovoj godini.

- Ono što je za privrednike važno jeste da će 60 odsto svih proizvoda već od 1. jula, kada sporazum zvanično stupa na snagu, biti u slobodnoj trgovini i to je velika šansa i za sve naše proizvodnje koji su već delimično prisutni na kineskom tržištu, kako bi podigli to svoje prisustvo i bili jeftiniji i konkurentni, ali i velika je šansa za sve one koji razmišljaju o osvajanju novog tržišta - rekao on.

Informer

 

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi da je ovo prilika ne samo za domaće kompanije da budu bolje uključene u lance snabdevanja velikih kineskih multinacionalnih kompanija nego i za zapadne, koje preko Srbije mogu lakše da dođu do kineskog tržišta.

- To je, pre svega, prilika da se poveća obim razmene između Srbije i Kine, i da to ide postepeno u korist Srbije - rekao je Stanić.

I Kinezi prilagođavaju tarife

S druge strane, Kina će takođe, u skladu s ovim sporazumom, prilagoditi tarifne stope na određene proizvode iz Srbije, saopštila je Komisija za carinske tarife pri Državnom savetu Kine.

- Stupanje na snagu ovog sporazuma dodatno će osloboditi potencijal trgovinske i investicione saradnje između Kine i Srbije i podići kvalitet i nivo ekonomske i trgovinske saradnje dveju zemalja - navodi se u saopštenju komisije.

Odmah izvoz bez carine

Voće: sveže jabuke, breskve, višnje, šljive, lubenice
Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervisano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica
Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
Ostalo: suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Ukidanje carina u narednih pet godina
Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervisane pečurke
Voće: kruške i grožđe
Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala fermentisana pića
Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškari, toplotne pumpe
Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande