28.06.2024.

23:08

Foto: Informer

Vesti

Danas je svaki Srbin radostan i srećan! Ivan Crnogorčević za Informer: Došli smo na KiM da se poklonimo ovoj svetoj zemlji (VIDEO)

On je u razgovoru za Informer TV istakao da je danas svaki Srbin radostan i srećan, i da su ovde svi došli da se poklone ranama, i ovoj svetoj zemlji.

- Danas je svaki Srbin radostan i srećan, posebno kada se nađemo na ovom mestu da proslavimo najveći praznik Vidovdan. Došli smo da se poklonimo ranama, da se poklonimo ovoj svetoj zemlji koja je natopljena krvlju mučenika od cara Lazara, pa sve do današnjih dana. Kao što je ova sveta zemlja krvarila 1389. tako do dana današnjega traje taj sukob između dobra i zla. Uvek je naš narod ovde žrtva ovog drugog -  rekao je Crnogorčević i dodao:

- Tako vidimo i u današnje vreme da se dešavaju slične stvari. Do dana današnjega se na Kosovu i Metohiji ništa nije promenilo. Mi iz sveta slušamo razne priče o demokratiji i o vladavini prava, a možemo da vidimo da Srbi danas ovde nemaju apsolutno nikakva prava. Čak se preti da će izgubiti ličnu egzistenciju baš ovde na ovim prostorima.

Kako je istakao naš sagovornik, "mi smo danas ovde došli da posvedočimo da smo verni caru Lazaru, da smo verni njegovom svetom zavetu i njegovoj žrtvi".

- Danas čistoga srca možemo da kažemo da smo mi takođe spremni da položimo svoj život za krst časni i slobodu slavnu jer to je ona zapovest Hristova da svoj život položimo za bližnje svoje. Mi smo verni Lazarevim idelima, nebeskoj Srbiji i spremni smo to u svakom momentu da posvedočimo. Uvek ta pesma "Veseli se srpski rode" uliva taj optimizam koji nam uvek kao narodu treba, a posebno u ovim momentima kada smo razapeti na sve strane od raznih centara moći. Ta pesma uliva nebeski optimizam i podseća nas na žrtvu cara Lazara i nebesku pravdu. Ta pesma nas vraća tim idealima. I bez obzira što sam ja autor uvek rado volim da je čujem i srećan sam kada vidim da ljudi punoga srca pevaju tu pesmu.

Njegova želja je, kako je rekao našoj koleginici Mariji Stanković, da zvona sa Gračanice, sa Pećke patrijaršije, sa Visokih Dečana probude sva uspavana srca srpska, kao i da se molitva sa današnje svete liturgije uzdigne do nebesa odakle se jasnije sagledava sva pravda "i ova zemaljska i ova nebeska".

On je za kraj istakao da zajedno sa suprugim sprema novu pesmu, kao i da jedva čeka da je objavi.

- Imamo mnogo dobru pesmu i jedva čekamo da je objavimo. Ona je završena. To je pesma o Krađorđu. Mislim da kao što je pesma "Veseli se srpski rode" probudila i kod najmanjih i kod najstarijih naše gene srpske patriotske, tako se nadam da će ova pesma probuditi duh Karađorđa koji nam je takođe potreban. Karađorđe je simbol slobode i otpora, kao i simbol viteštva i svega onoga što se dešavalo nakon oslobođenja. Njegov duh, njegov patriotizam, njegovo herojstvo, njegova muženstvenost, odvažnost, rodoljublje, toga svega danas treba našem narodu koji je danas opet razapet na sve strane. Nadam se da će ta pesma apsolutno dostići taj cilj koji smo mi zacrtali.