01.07.2024.

14:36

Foto: T. J.

Vesti

Šansa za mlade naučnike: Ministarka nauke u Loznici otvorila inovacioni startap centar

Gradonačelnik Vidoje Petrović upoznao je ministarku sa konceptom "pametnog grada", koji je integrisan u novi centar.

Petrović je naglasio da se grad i ceo kraj razvijaju ističući značaj inovacionog centra i velike podrške države.

- Mladi ljudi koji su deo njega već su napredovali, postali su i doktori nauka, dobili su važne pozicije u radu lokalne administracije. Vreme koje je pred nama pripada baš njima, mladim, obrazovanim ljudima, posvećenim radu i želji da uvek stiču nova znanja i da se bave naukom - dodao je Petrović. 

Ministarka Begović izrazila je zadovoljstvo otvaranjem centra i pohvalila napore vlasti Loznice u unapređenju tehnološke infrastrukture.

- Ovo je sjajan primer kako lokalne zajednice mogu da doprinesu razvoju nauke i tehnologije u Srbiji - istakla je ona.

Ministarka je rekla da ne možemo svugde da imamo naučno tehnološke parkove, "a svuda u Srbiji imamo rasute "bisere", imamo pametnu decu, sjajne mlade ljude, kojima, kako je istakla, treba da se da prostor i šansa da svoje ideje ostvare". 

Informer

- Država zato podržava i pomaže regionalne i lokalne startap centre. Ovde sam videla fantastične mlade ljude, koji su već krenuli putem inovacija, preduzetništva, već kreiraju neke nove proizvode, imaju ideje, a čak ovdašnji srednjoškolci planiraju 2034. godine kako će da izgleda njihov proizvod i kako će da se ponaša na tržištu - otkrila je ministarka. 


Poseban deo ceremonije bio je posvećen upoznavanju sa nagrađenim inovativnim projektima učenika Tehničke i srednje škole "Sveti Sava". Projekti su pokazali visok nivo kreativnosti i tehnološkog znanja mladih Lozničana.

Na svečanosti je potpisan i protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Loznica i Naučno-tehnološkog parka iz Novog Sada. Ovaj sporazum ima za cilj da podstakne razmenu znanja i iskustava, te unapredi tehnološki razvoj i inovacije u regionu. 
Centar se prostira na 800 kvadrata, a izgrađen je sredstvima države u iznosu od 45 miliona dinara.
Pre otvaranja centra, održan je sastanak u Gradskoj kući na kojem su detaljno razmatrane strategije daljeg razvoja i unapređenja tehnoloških kapaciteta grada.

Otvaranjem Inovacionog start-up centra, Loznica se pozicionira kao važan akter u polju tehnoloških inovacija i razvoja, pružajući mladima priliku da razvijaju svoje ideje i doprinesu zajednici.