03.07.2024.

15:11

Foto: printscreen Twitter

Vesti

"S kim si ti, ćero, dete pravila, jadna ti majka!" Trend koji je stigao iz Amerike zaludeo mame i tate u Srbiji: Sada koriste i set za boks

Na društvenoj mreži X pojavio se video-snimak na kome se vidi buduća mama koja na desnoj ruci nosi disk štitnik za sparingovanje, dok budući tata udara svom snakom u njega dve dok se nije rasprštala roze boja što znači da je beba devojčica.

- Novi trend gender reveal: da l će biti dečak/devojčica/udarac u glavu ili stomak - piše u objavi sa video-zapisom koji je objavljen na TikToku i izazvao je lavinu komentara:

- S kim si ti, ćero, dete pravila, jadna ti majka - piše u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

- Užasan trend, meni je žao ovog deteta u stomaku.

Preskupe proslave

Kako smo nedavno pisali, ovaj svetski trend stigao je nedavno i kod nas, zavladao među mladim mamama i tatama koji tim povodom priređuju luksuzne proslave kako bi i svojim prijateljima i rodbini otkrili pol bebe. Nije retkost da neki od njih organizuju i profesionalce, koji se bave organizacijom događaja za proslave, kako bi sve delovalo savršeno i skupo počev od keteringa, pića, slatkog stola, muzike, dekoracije, balona, torti i lutki u kostimima bebe.

Pojedini organizuju proslave u krugu porodice, dok ima i onih koji to proslave sa sve muzikom, hranom, dekoracijom, balonima, konfetama, tortama, svečanim odevnim kombinacijama. 

Informer

 

I psiholog Snežana Repac za Informer navodi da je ovo baš jedan od razloga zašto nema nikakve logike da se ovako pompezna proslava pravi kada do kraja trudnoće ima još mnogo vremena.

Kod nas se ništa ne slavi unapre. Oduvek je važio običaj da se ne priča ništa o detetu dok se ne rodi, da se ne govori kada je tačno termin, čisto protiv uroka, da bismo bili sigurni da će biti u redu, a onda slavimo. Deluje pomalo bizarno i čudno slaviti unapred, a sve ovo mi deluje više kao neki ritual. Takođe, iza ovakvog ponašanja krije se potreba da se veliča dete kao statusni simbol. Zapravo se ovde samo komercijalizuje i materijalizuje vrednost koja je zapravo nemerljiva, a to je dete. Sa druge strane, tu su sada i društvene mreže na kojima se sve to objavljuje i sve se dešava pod parolom, što nisam obznanio, to se nije ni desilo - zaključuje Repac.