04.07.2024.

09:34

Foto: Insajder

Vesti

Studenti sve manje žele da budu nastavnici: Za hemiju u Beogradu prijavljen samo jedan kandidat

Za smer koji školuje nastavnike hemije u Beogradu prijavio se svega jedan kandidat.

Zbog čega budući studenti izbegavaju ovaj smer i šta sve na Hemijskom fakultetu čine da bi hemiju učinili popularnom naukom među mladima, objašnjava dekan ovog fakulteta Goran Roglić.

- Glavni razlog je položaj nastavničke profesije u društvu, i finansijski i statusni. Nastavnici trenutno imaju platu koja je 10% ispod prosečne zarade u Republici Srbiji, a o položaju nastavnika mislim da je dovoljno rečeno i pisano po štampi u poslednje vreme. Znači, ako je nastavnik predmet napada učenika, roditelja, izložen pritiscima od strane direktora da se popravljaju ocene, nastavnik je izgubio ono što je nekada bio njegov status. Po onome što mi dobijamo kao zahteve od direktora škola u Beogradu, počeo je i nedostatak nastavnika hemije u slučaju odsustva bolovanja dužeg - rekao je Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta.

Na pitanje da li je hemija toliko teška nauka pa svi beže od nje, on odgovar da nije taj razlog u pitanju.

- Sad, hajde, to je opet subjektivno mišljenje. Meni sigurno nije teška, ali mi imamo relativno konstantan broj. Ono što je problem, generalno, to je demografski parametar, jer ove godine je u četvrti razred u Srbiji upisano 3.000 dece manje nego prošle godine. To se osetilo na svim fakultetima. Ove godine je na svim fakultetima Beogradskog univerziteta manji broj prijavljenih u odnosu na prošlu godinu - kazao je on.

Dodaje da je Hemijski fakultet je bio vrlo aktivan sa dva projekta u vreme Covid-a.

- Jedan projekat je bio da se napravi test za Covid, drugi projekat je bio da se modifikacijom postojećih lekova pronađe novi lek za tretman virusa. 50% je teorijska nastava, 50% vremena su u laboratorijama. Od prve godine do četvrte godine - zaključio je dekan Goran Roglić.