05.07.2024.

09:14

Foto: Informer

Vesti

Opasna zaraza i dalje hara Srbijom: Za samo nedelju dana, u 2 grada 15 obolelih

Najviše novoobolelih bilo je u Beogradu i u Novom Pazaru. Zaključno sa 30. junom morbile su u Srbiji od početka godine potvrđene kod ukupno 150 osoba.

U poslednjoj nedelji, po podacima "Batuta" registrovano je 8 novih slučajeva u Beogradu i 7 u Novom Pazaru.

- U Beogradu je do sada registrovano je 88 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22.februara 2024. godine. Pored toga morbile su potvrđeni i kod dva deteta iz Republike Srpske. Među obolelima u Beogradu je 27 dece mlađe od šest godina, od kojih je 24 nevakcinisano. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih - navodi su u najnovijem izveštaju Instituta "Batut".

Kao i u Beogradu, i u Novom Pazaru je prijavljena epidemija 7. maja. U tom gradu su morbile dijagnostikovane kod 23 dece. Ona su nevakcinisana i uzrasta su od 15 meseci do devet godina.

Male boginje su, inače, dijagnostikovane ove godine i u Novom Sadu, gde je bilo 5 slučajeva, a poslednji su registrovani 19. juna.

Ove godine su se pojavile i u Boru, Valjevu, Mionici, Vranju, u Južnobanatskom okrugu gde je bila i prijavljena epidemija 18. aprila.

I u Nišu je 9 osoba obolelo od morbila, u Loznici i Krupnju po dve.

Pooštrene mere još na snazi

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.