05.07.2024.

10:16

Foto: Shutterstock

Vesti

Nova SMS prevara hara Srbijom! Koriste brojeve iz inostranstva i nude lak posao i ogromnu platu: Evo na šta posebno da obratite pažnju!

Svakako glavni savet je ukoliko ovakva poruka nađe put do vašeg telefona, jednostavno je ignorišete, jer ste svakim sledećim korakom u većem riziku da vas prevare.

Uglavnom će vam duž "procesa regrutacije" ili tražiti lična dokumenta ili račune i brojeve sa vaše platne ili kreditne kartice, te ni u kom slučaju ne smete iste da im ostavite.

- Jutros mi je stigla poruka sa nepoznatog broja telefona gde mi devojka koja se bavi istraživanjem tržišta nudi jednostavan i lak online posao - požalio se "Blic Biznisu" jedan čitaoc.

Informer

 

- Hteo bih da ti ponudim posao. Ja sam istraživač tržišta, naša kompanija se bavi istraživanjem tržišta kako bi pomogla turističkoj industriji u Srbiji i zapošljava online zaposlene. Želio bih sa vam podjeliti posao za zarađivanje dnevnog prihoda. Mogu li dobiti malo vremena da ovo objasnim - piše u poruci koju nam je čitalac prosledio.

Kako kaže odmah je shvatio da nešto nije u redu kada je pogledao odakle je pozivni broj sa kog mu je stigla poruka: +373 Moldavija.

Ovo nije izolovan slučaj ovakvih prevara. Kako nam se žali jedna čitateljka, nju opsedaju sa porukama na Whatsappu nudeći joj jednostavan poslić na internetu, opet u turizmu, ali ovaj put iz Poljske.

- Zdravo MI smo Trip Hotel Services LTD, dobro vođena kompanija koja se bavi zapošljavanjem. Posao je jednostavan, traje posla sata dnevno, nema vremenskog ograničenja i može se raditi od kuće uz pomoć mobilnog telefona ili računara. Na poslu možete da zaradite 4.800 zlota dnevno (oko 1.120 evra), a sve uplate se izmiruju istog dana -piše u poruci koju nam je ona prosledila.

Informer

 

Sama činjenica da nude platu od oko 1.120 evra dnevno treba da ukaže da se radi o prevari, a kamoli to da je +234 pozivni broj iz Nigerije!

Odakle prevarantima naši brojevi telefona

Kako je nedavno istakao za "Blic Biznis" Mikica Ivošević, stručnjak za sajber bezbednost i CTO u kompaniji Abstrac DOO, prevaranti naše brojeve telefona i e-mail-ove kupuju online na "deep web-u".

- To se dešava kroz hakovane baze, npr. neki sajt u Srbiji je hakovan, i ima bazu od 100.000 korisnika i neko odluči da oglasi to na crnom tržištu. Neke od tih prevara su takve da idu masovno, a neke su ciljane, tačno određena niša. Na primer prikupe se podaci o svima koji se bave sportom i imaju e-mailove i brojeve telefona sa sajtova koji su povezani sa sportom. Neke od tih baza se prodaju, neke su javno dostupno - kaže Ivošević.