05.07.2024.

14:53

Foto: J. M.

Vesti

U ovom gradu odigrano najveće kolo u Srbiji: Igralo više od 2.000 ljudi!

Smederevo je prestonica tradicije, istorije, neprolaznih vrednosti, prestonica duše srpskog naroda, rekla je gradonačelnica Jasmina Vojinović na svečanosti otvaranja manifestacije.

- Kulturno umetnička društva igraju ključnu ulogu u očuvanju i promovisanju našeg kulturnog nasleđa. Njihov rad nije samo očuvanje tradicije, već i stvaranje novih kulturnih vrednosti koje obogaćuju naše zajednice i povezuju nas sa našim korenima. U čak 24 kulturno-umetnička društva, brojne ansamble svih uzrasta, Smederevo dokazuje koliko brine o očuvanju nasleđa i s ponosom podržava sve one koji svojim trudom, radom i talentom doprinose očuvanju tradicije - kaže Vojinović.

U okviru Kulturnog leta, u naredna dva meseca, Smederevce i njihove goste, očekuje širok spektar događaja sa muzičkim, plesnim, pozorišnim, filmskim i izložbenim sadržajima, performansima i poetskim večerima.

Sva dešavanja će ljubitelje umetnosti i dobre zabave uz nastupe brojnih umetnika, vodiće na različite lokacije u gradu: Vinski grad, Dunavski park, dvorište Centra za kulturu i Gradski trg. Tu su i dva nezaobilazna festival, koja se tradicionalno odvijaju u smederevskoj Tvrđavi - „Dunav film fest“ i „Tvrđava muzike“. 

U okviru ovogodišnjeg kulturnog leta, kako je najavljeno, biće održani i brojni prateći programi poput pozorišnih, likovnih, muzičkih i dramskih radionica, kao i radionica stripa i video igara. 

Organizator manifestacije je Centar za kulturu, a pokrovitelj Grad Smederevo.