06.07.2024.

10:36

Foto: instagram

Vesti

Lena je najmlađi burek majstor u Srbiji: Razvlači testo kao od šale ali ima i onih koji kritikuju, evo i zašto!

Ovako je mala Lena, najmlađi burek majstor u Srbiji, za ekipu Kurira pripremila pitu savijaču, kao od šale, da nam pokaže da i to zna da napravi sa svojih deset leta. Ide u četvrti razred obrenovačke osmoletke "Jovan Jovanović Zmaj", a od pete godine je počela da mesi peciva. Sa osam je već napravila i prvi burek! Ima svoju belu uniformu, crnu keceljicu i maramu. Dve pletenice na glavi.

Veštinu sam naučila od mog tate. Stalno sam ga posmatrala kako razvlači kore i baca ih preko glave. Htela sam da probam i ja. Godinu dana mi je trebalo da savladam sve to i napravim prvi burek. Sada mi za jednu tepsiju treba oko 15 minuta - kaže nam Lena i dodaje:

Dnevno u pekari provedem oko sat vremena. Volim ovo i volela bih i da nastavim time da se bavim. Čak i mlađoj sestri pokazujem neke trikove. Nekad od mušterija dobijem i džeparac, po 50 ili 100 dinara, pa imam svoju ušteđevinu. Moji drugari su oduševljeni, podržavaju me, a učiteljica je ponosna na moj napredak.

Ova mlada majstorica priznaje i da ne voli mnogo da uči, ali je vrlodobar đak. Svakako, u školi je poznata po svom zanatu.

-  Kad je počela da mesi testo, nismo bili za to jer mora da uči, škola je na prvom mestu. Međutim, insistirala je na tome, izrazila interesovanje i pokazalo se da joj dobro ide, ali ona to ne radi za prodaju. Istina, dolaze mušterije koje su čule za nju i traže Leninu pitu, a to je za mene kao majku lep gest i prija mi - kaže sa osmehom mama Slađana Kljajić (42).

Priseća se i da je Lena već sa pet godina dolazila u kuhinju i pokušavala da pravi sitna testa. Dobro joj je išlo.

- Hoće da nasledi porodičnu tradiciju. Moj otac je bio pekar, deda od njenog tate takođe, pa evo, tata i ona. Ovaj posao treba da se voli da bi mogao da se radi i volela bih samo da im to jednog dana ne postanje opterećenje, nego da se prenosi s kolena na koleno ako već žele.

Majka ističe i da je bilo dosta negativnih komentara kad su ljudi čuli za desetogodišnju devojčicu koja u pekari mesi burek.

- Želim da se obratim onima koji su izrazili zabrinutost u vezi sa učešćem moje ćerke Lene u našoj pekari. Imamo četvoro dece, svako sa svojim interesovanjima i talentima. Najstarija ćerka Tijana je završila fakultet i uvek je bila podrška porodici. Jana, odličan đak, voli konje i učestvuje na takmičenjima. Lena uživa u igranju sa testom, trenira fudbal i uspešna je u školi. Najmlađa Ena obožava da crta i pokazuje veliki talenat - priča Slađana i dodaje:

- Lena se igra sa testom jer to voli, i specijalitete koje napravi jedemo mi i naši prijatelji. Nikada ne bismo naterali decu da rade nešto protiv svoje volje. Podržavamo njihove hobije i aktivnosti koje ih čine srećnim.