09.07.2024.

12:06

Foto: Fotoilustracija/Tanjug

Vesti

Do ovog datuma nas očekuju paklene vrućine! Evo gde će biti temperature više od 40 stepeni

Istovremeno, pod uticajem anticklona očekuje se vedro i stabilno, a nebo će skoro u potpunosti biti bez oblaka.

U Srbiji i danas sunčano i tropski toplo.

Maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 36°C.

Još toplije biće od srede do petka, uz maksimalne temperature od 35 do 39°C, u Beogradu do 37-38°C.

Za vikend sunčano i vrelo. Maksmalna temperatura biće u subotu od 36 do 40°C.

U nedelju će koji stepen biti niža temperatura samo u Vojvodini i na zapadi Srbije, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Informer

 

Prema trenutnim prognozama, aktuelni toplotni talas nastavio bi se i tokom sledeće sedmice, uz temperature iznad 35°C, a najintenzivniji biće od 15. do 20. jula na istoku Srbije, uz temperature i do 40-41°C, a koliko bi se merilo na području Negotina i Zaječara.

U Beogradu, u Vojvodini i drugim većim urbanim sredinama narednih 10 dana očekuju se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

Prema današnjim prognozama, nema na vidiku kada se očekuje značajnije zahlađenje sa padavinama, a ovaj vreo toplotni talas očekuje se najmanje bar do 20. jula.

Informer

 

Kako će toplotni talas biti praćen i veoma sušnim vremenom, uz deficit padavina, preporučuje se ogroman oprez da se ne pali vatra na otvorenom, zbog opasnosti od šumskih požara i niskog rastinja.

U narednih desetak dana vrednosti UV indeksa biće ekstremno visoki, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu due od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Zbog visokih temperatura postojaće opasnost od toplotnog udara i sunčanice, pa se treba pridrižavatis vih saveta doktora.