09.07.2024.

15:15

Foto: Shutterstock

Vesti

Srbi otkrili sve zablude života u Švajcarskoj! Evo ko nije dobrodošao

Pitanje o životu u Švajcarskoj našlo se unutar Fejsbuk grupe "Srbi u Švajcarskoj" kada je jedna Tamara upitala ostale članove kako zapravo izgleda život tamo.

- Osobe koje žive u Švajcarskoj, pitanje za vas... Kakav je život tu?" - upitala je Tamara, pa na svoje pitanje dobila bezbroj komentara.

Pored onih koji su se više šalili te kratkim komentarima objasnili da nije sve tako bajno, bilo je i onih koji su ipak objasnili šta je to što je dobro, šta nije i u kojim osobama je najbolje ili najgore u ovoj zemlji.

Ipak, na sreću, bilo je i onih koju su se raspisali te objasnili sa svoje tačke gledišta kakav je život u ovoj zemlji.

- Život u Švajcarskoj je lep ako rade dve osobe ali ako radi jedna jako težak, jer je ovde sve jako skupo! Stan, zdravstveno i hrana. Sve u svemu može lepo da se živi ko zna dobro da rasporedi novac, uvek može da se priušti letovanje i zimovanje - napisala je jedna Srpkinja.

Međutim, sa njom se nisu složili pojedini članovi pa su je brže bolje ispravili:

- Može i jedna osoba da radi ako dobro zarađuje. Pa ne rade svi za minimalac. Ovde se diplome cene i plaćaju. A kakve su, koliko su jake te diplome, znači i plate, zavisi čisto od osobe do osobe", "Može lepo da se živi i sa jednom platom, i to za celu familiju. Ako se školujete i unapređujete.

- Kad dvoje rade 100% ili jedno manje npr 80 % može se lepo živeti. Jako puno uštedeti. Sa višom školom bez fakulteta, plata je u proseku 6.000 - 6.500 franaka bruto, neto je 5.800. Stan za višečlanu porodicu, normalna gradnja da nije luksuz 4-iposoban stan je 1.900-2.200. Ja plaćam svoj 510 franaka. Za četvoročlanu porodicu mesečno ti treba najmanje 1.500-2.000 na hranu. Gde su računi za struju, vodu, net, porez - napisala je jedna gospođa.

Jedan Srbin, izlevortiran komentarima onih koji veličaju Švajcarsku ali kako kaže jedva čekaju da se vrate u nju, napisao je sledeće.

- Kad kažete svuda je lepše nego u Srbiju zašto jedva čekate malo da uštedite da bi išli dole da se pravite važni a ne znate da dole ljudi žive punije duše i bez velikih obaveza. Svi se znaju, smeju se, govore svoj jezik, a ovde radiš i gradiš Švajcarsku. Ne lažite sami sebe jer svi znate kako živite. Ja odoh ove godine svom domu a ko želi nek sedi do kraja života i neka se muči za njihove ljude".