10.07.2024.

09:04

Foto: pixaby

Vesti

Ovaj srpski grad je "užarena tepsija": Temperature su ekstremne zbog geografskog položaja, a nema daška vetra

Zbog toga je jedno sigurno, da svi mi možemo od meštana u Pomoravskom okrugu da naučimo kako se rashladiti, i gde pronaći spas od paklenih letnjih vrućina.

Leti žega, zimi duboki minus, a temperaturne ekstreme meteorolozi objašnjavaju specifičnim geografskim položajem. Ćuprija je u kotlini, okružena sa više strana planinama i u danima bez vetra iznad grada formira se takozvano jezero toplog vazduha. Zato grad podseća na užarenu tepsiju, objašnjavaju stručnjaci.

Ćupričani su se izgleda navikli, jer život u gradu izgleda potpuno normalno.

Kako se rashladiti

Ćuprijska meteorološka stanica osnovana je davne 1896. godine. Temperatura, vazdušni pritisak, brzina vetra očitavaju se svakog sata, a u funkciji je i automatska meteorološka stanica koja gotovo u sekundi ažurira podatke. Prognoza za danas je oko 38.

Ćupričani se rashlađuju na gradskim bazenima, a nekolicina je spas od žege potražila na obalama Velike Morave u hladu topola gde je ipak prijatnije. Mnogi se zbog toplotnog talasa i kupaju u reci mada je upitno da li je voda čista.

Ne postoje temperature koje će ribolovce sprečiti da dan provedu kraj vode, posebno ako je pri apetitu mrena, skobalj, nosara i druge moravske ribe. Zato je nizvodno od ćuprijskog Žućka kao na takmičenju, a najbolja mesta zauzeta su još od zore.