Autor: Informer.rs

10.07.2024.

11:57

Foto: Shuterstock

Vesti

Ukoliko decu po vrućinama ostavite zaključane u kolima, možete završiti iza rešetaka: Advokat otkriva šta kaže zakon u Srbiji!

Vatrogasci su u utorak u dve odvojene akcije spasili dvoje dece iz zaključanih automobila, u Makarskoj i Kaštel Lukšiću. U Makarskoj je dete ostalo zaključano u vozilu juče posle 17 sati, a isto se dogodilo i u Kaštel Lukšiću nekoliko sati kasnije, oko 20.30 sati.

Ostavljane dece u zaključanim vozilima u Hrvatskoj je krivično delo, povreda dečjeg prava, za koje je predviđena kazna zatvora do 15 godina.

Kakav je zakonik kod nas otkrili su advokati Marko Kovač i Slavka Babić za Alo.

- Kada roditelji ostave dete zaključano u automobilu to sud okarakteriše kao "zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica" što je član 193 u krivičnom zakoniku Republike Srbije. On glasi: Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine! - navodi za Alo advokat Marko Kovač. 

Informer

 

Kako kažu advokati u Srbiji nije bilo slučajeva gde su se takvi incidenti završavali fatalno. Tokom prošlih godina se dešavalo na teritoriji Hrvatske i Crne Gore. 

Da bi se tragedija izbegla i sačuvao život deteta, imajte na umu ova važna pravila:

Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva kod dece mlađe od 15 godina u vozilima, i to posle saobraćajnih nesreća.
Toplotni udar se događa kad se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.
Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe.
Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5°C.
Automobili se brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta auto može da se zagreje za 6-7°C.
Uvek proverite zadnje sedište da se uverite da su sva deca izašla iz auta kada stignete na odredište.
Ne postoji "kratko vreme" tokom koga nameravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dete u zatvorenim kolima dok "za čas" ne obavite posao.
Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sedištu, tako da vas podseti da proverite zadnje sedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite više od jednog deteta.