10.07.2024.

13:16

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Lekari šokirani brojem ovih pacijenata: Uputili apel građanima - "Ne radite to!"

Nedavno je doktorka Hitne pomoći dr Danijela Jevtić apelovala na stanovništvo da "odmeri svoje mogućnosti" i da se ne penju po drveću ili na bilo koje visine u toku vrelih dana.

- Treba uzimati više puta manje obroke, ne jesti kasno, treba biti umeren i u piću i u izlaganju suncu, kao i u fizičkim naporima. U ovom periodu ima i mnogo padova sa drveta, uglavnom su to starije osobe koje ne umeju da odmere svoje mogućnosti i da se usaglase sa njima - izjavila je nedavno dr Danijela Jevtić za RTS.

- Već danima u svakoj smeni kao mehanizam povređivanja imamo pad sa visine i to upravo jer je neko nameštao roletne ili sređivao terasu. I to bude u nekom periodu oko 12 kada i sunce najjače i kada je zaista jako vruće da čak i zdravoj osobi može da se desi da bude loše od direktnog dejstva sunca. Moguće je da dođe do mučnine i da čak i mala neopreznost dovede do pada sa visine. To stvarno može sve da se izbegne i da se sačeka neko malo hladnije vreme da se ti poslovi obave - kaže dr Stefanović.

Dodaje da je važno da gde god da idete i bilo da ste u klimatizovanom ili ne, uvek treba da imate flašicu vode ili neko drugo bilo kakvo piće.
- Iscedite u vodu i limun ili pomorandžu i mandarinu, šta god da volite, a nije loše staviti i med u vodu, jer je srcu potreban šećer. Dobro je imati i nešto slatko ili slano, jer je jako važno da srce na raspolaganju ima te brze šećere. Dobro je imati i voće kod sebe, jedino što to nije praktično ako dugo putujete, kao čokoladica - savetuje dr Stefanović iz Hitne pomoći za RTS.