10.07.2024.

19:40

Foto: Foto: Printscreen

Vesti

Roditelji učenika zabrinuti, obratili se prosvetnoj inspekciji: Nastavnica matematike Jelina Janković organizuje sumnjive ekskurzije

Naime, prema našim saznanjima, ona ta putovanja organizuje u privatnoj režiji, a briga kod roditelja javila se kada su saznali da iza putovanja ne stoji škola, niti je ovako nešto u saglasnosti sa zakonima i propisima Ministarstva prosvete.

- Bili smo ubeđeni da se te ekskurzije organizuju pod nekom vrstom nadzora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ekonomske škole "Nada Dimić", a onda smo saznali da to nema nikakve veze niti sa ministarstvom niti sa školom, što nas je poprilično iznenadilo. Zbog toga smo uputili zvaničan dopis prosvetnoj inspekciji - kažu roditelji za "Novosti".

Kako navode, u zvaničnom dopisu izrazili su zabrinutost zbog toga što su deca na tim putovanjima izložena alkoholu i narkoticima.

Putovanja profesorke Janković nisu u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija

Putovanja koja organizuje profesorka Janković nisu u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija jer ih ne organizuje škola. To potvrđuje i odgovor Ministarstva prosvete na pitanja "Novosti":

"Sva putovanja koja organizuje škola predviđaju se planom rada škole i sprovode se i organizuju u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i ostvarivanju ekskurzija. Svako putovanje koje nije predviđeno planom rada škole, nije školsko putovanje, niti je u organizaciji škole. Privatna odluka roditelja je da li će i sa kim svoju decu slati na druga putovanja, koja nisu u organizaciji škole", navode iz Ministarstva prosvete.

- Na tim ekskurzijama disciplina, za koju bi trebalo da bude odgovorna prof. Janković Jelina kao prosvetni radnik, nije bila na najvišem nivou do sada. Deca pričaju da je bilo neumerene konzumacije alkohola, čak i narkotika od strane pojedinaca... da se i sama profesorka hvalila svojim odlascima na nudističku plažu i još nekim stvarima koje aludiraju na promiskuitetan način života. Da li su to vrednosti koje se promovišu kao ispravne našoj deci?! - tvrde roditelji, uz navode da su o tome obavestili inspekciju.

Kako kažu, nije im jasno ni zbog čega je profesorka odabrala Zakintos kao destinaciju, a ne neko mesto u Srbiji.

- Da li se putuje u inostranstvo zato što prof. Janković Jelina ima lični interes od toga, tj. dobija novac za to od agencije? - pitaju zabrinuti roditelji koji navode da učenici koji putuju sa profesorkom Janković imaju privilegije kada su u pitanju ocene iz njenog predmeta u školi.

Odsustvo iz škole zbog privatnih poslova

Roditelji tvrde da je profesorka Janković takođe uzela odsustvo iz škole gde je zaposlena zastalno, a kako bi predavala tri meseca u jednoj privatnoj školi.

- Imamo informacije da je profesorka bila odsutna iz škole kako bi u jednoj privatnoj školi radila tri meseca. Ona takođe daje i privatne časove učenicima, za koje, naravno, ne plaća poreze.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore profesorke Jeline Janković.