11.07.2024.

11:11

Foto: Tanjug

Vesti

Do ovog datuma će trajati žestok toplotni talas! Očekuju nas pakleni dani i tropske noći - Evo kada stiže osveženje

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom naredne nedelje.

U većini urbanih sredina ove sedmice očekuju se tropske noći, upozorava RHMZ.

Sa ovakvim temperaturama, preporučuje se da obavezno unosite dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidraciju, i da izbegavate boravak na otvorenom između 12 i 16 časova, kada su temperature najviše i sunčevo zračenje najintenzivnije.

Informer

 

Tropske vrućine mnogima donose probleme, najviše hroničnim i kardiovaskularnim bolesnicima. 

- Da, prognoza je dobra, dakle nastavlja se veoma vruće, ekstremno toplo vreme, a to neće potrajati ovih par dana, nego do 20. jula. Tada nas čeka blago osveženje, ali svakako da će biti prilično toplo vreme. Ceo mesec će biti topao, ali maksimalne dnevne temperature od 20. jula bi bila 36 do 39 stepeni. Četvrtak, petak, subota, će biti oko 38 stepeni, a decimale mogu deliti do 40 stepeni. Svako leto imamo periode sa ekstremnim temperaturama, a ovog puta je počelo u junu, a traje do jula - rekao je meteorolog Todorović za Kurir.

Podsetimo, u celoj Srbiji danas je na snazi crveni meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura.

Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenzitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.