11.07.2024.

09:29

Foto: Insajder

Vesti

Navala maturanata na ovaj fakultet: Kada čujete koliko zarađuju posle njega, sve će vam biti jasno

Nakon toga biće poznat preostali broj slobodnih mesta za drugi, a potencijalno i treći upisni rok. I dok upisna groznica na fakultete Beogradskog univerziteta polako jenjava, mesta na nekim fakultetima su popunjena, dok su se na neke smerove prijavio po jedan kandidat.

Najveće interesovanje budućih studenata u ovogodišnjem upisnom roku, sudeći po broju prijavljenih, bilo je na Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom, Mašinskom, Građevinskom fakultetu, Bogoslovskom i Fakultetu za bezbednost.

Nasuprot tome, su nastavnički smerovi na fakultetima ostali su prazni. Tako se za smer koji školuje nastavnike hemije u Beogradu prijavio se svega jedan kandidat.

Koliko je situacija alarmantna, dovoljno govori podatak što su na smeru za nastavnika hemije ove godine upisana 3 brucoša, biologije - 2, fizike - 7, matematike- 3, geografije - 20, srpskog jezika 60, istorije - 84. Na fakultetima kažu da je to istorijski minimum.

U pitanju je trend koji traje godinama unazad, a stručnjaci zbog toga upozoravaju da će u narednim godinama zbog toga Srbiji nedostajati čak 7.000 nastavnika.

Fakultet bezbednosti popularan

Godinama unazad Fakultet bezbednosti na Univerzitetu u Beogradu važi za jedan od popularnijih među budućim studentima, a pravo upisa na prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu bezbednosti imaju kandidati oba pola koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Ukupan broj odobrenih mesta za upis na osnovne akademske studije ove godine je 400, od kojih je 150 budžetskih i 250 samofinansirajućih. Već u prvom upisnom roku sva slobodna mesta na ovom fakultetu, kako na budžetu, tako i samofinansirajuća budu raspodeljena. Ove godine, prijemni je polagalo 458 kandidata, što znači da je čak 58 prijavljenih ostalo ispod crte.

Šta nakon završetka fakulteta

Nakon završenih osnovnih studija diplomirani student Fakulteta bezbednosti stiče zvanje menadžer bezbednosti.

Kada je u pitanju posao, nakon diplomiranja opcije zaposlenja su mnogobrojne. Posao se može naći i u javnom, i u privatnom sektoru. Tako su na raspolaganju pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, potom u Ministarstvu odbrane, ali i u Agenciji za sprečavanje korupcije, Sektoru za vanredne situacije.

Otvorene su pozicije poput inženjera bezbednosti u državnoj upravi i njenim raznim sektorima. Osim toga, diplomac Fakulteta bezbednosti može raditi u privatnom sektoru u firmama na organizaciji i menadžmentu bezbednosti te firme i njenog poslovanja, a otvorene su mogućnosti i u nevladinim organizacijama koje se bavi bezbednošću. Jedna od popularnijih pozicija je menadžer ljudskih resursa (HR menadžer), koji vodi računa o svakom pojedincu u okviru firme, njihovim rezultatima i sposobnostima, ali se takođe bavi regrutacijom, zapošljavanjem i obučavanjem zaposlenih.

Koliko se zarađuje

Ivica Radović, nekadašnji dekan Fakulteta za bezbednost na Univerzitetu u Beogradu ocenio je za "Blic" da ovogodišnje veće interesovanje za ovaj fakultet nije novina, i da je pohvalno za fakultet da se toliki broj mladih prijavio.

- Veliko interesovanje nije iznenađujuće, i to pokazuje motivaciju velikih maturanata da odabirom fakulteta osiguraju svoju finansijsku stabilnost i siguran posao. Veliki broj fakulteta ima problem da popune slobodna mesta, a interesovanje za Fakultet bezbednosti govori o tome da je obrazovanje koje se nudi na ovom fakultetu preko potrebno - ocenio je nekadašnji dekan za "Blic".

Raspon plata u Srbiji za poziciju u HR sektoru kreće se od minimalne zarade koja iznosi oko 70.000 dinara, dok se uz napredovanje može stići do sume od skoro 180.000 dinara, a kada je o menadžeru ljudskih resursa plata može ići i do skoro 200.000 dinara.

Ovaj posao podrazumeva i raspisivanje konkursa za radno mesto, rad na razvoju tima, sprovođenje radne obuke, bavljenje disciplinskim procesima.