11.07.2024.

10:35

Foto: Shutterstock, Pexels

Vesti

Majke dece mlađe od tri godine ne smeju da rade noćne smene! Evo koje još privilegije imaju na poslu

Biti majka je jedno od najlepših i najzahtevnijih iskustava u životu žene. Kada majka ima malu bebu i istovremeno se suočava sa potrebom da se vrati na posao, to može biti izazovno i emotivno iskustvo.

Mnoge majke osećaju krivicu zbog ostavljanja deteta kod kuće dok odlaze na posao, ali isto tako shvataju da je radni život deo njih samih i da je važno održavati ravnotežu između porodičnih obaveza i karijere. Ipak, situacija postaje mnogo stresnija pri samoj pomisli na noćne smene.

Iako su poslodavci često upoznati sa zakonom u kojem se navodi da majke dece koja su mlađa od tri godine, imaju pravo da ne rade noćne smene, kao i prekovremeno, čini se da se to često zaboravlja, ili ignoriše. Majke male dece do tri godine, kada se vrate na posao sa porodiljskog odsustva, imaju brojne zakonske privilegije, ali veoma malo njih je upoznato sa tim pravima, te vam mi u nastavku navodimo sve što bi trebalo da znate.

Informer

 

Pri povratku sa porodiljskog odsustva, žena koja se nedavno ostvarila u ulozi majke može raditi prekovremeno ili noćne smene samo ako je dala pismenu saglasnost za to. Takođe, samohrani roditelj koji ima dete do sedam godina života ili dete koje je težak invalid, može da radi noću i prekovremeno, samo uz svoju pisanu saglasnost.

Ako je došlo do situacije da se majka vrati na posao pre isteka godinu dana porodiljskog odsustva, poslodavac je dužan da joj omogući pauzu od 90 minuta tokom radnog dana ili da joj skrati radno vreme za isti iznos, kako bi mogla da doji dete. Jedini uslov jeste da žena radi bar šest ili više sati.

Rad od kuće je takođe opcija predviđena zakonom, uz obavezu poslodavca da obezbedi potrebna sredstva za rad i nadoknadu troškova za njihovu upotrebu.

Takođe, četvoročasovno radno vreme i angažovanje van radnog mesta i radnog vremena, pod uslovom da to ne remeti proces rada je takođe u opticaju.