11.07.2024.

12:05

Foto: Tanjug

Vesti

Sjajna vest! Padaju rate kredita: NBS ponovo smanjila referentnu kamatu

Ovo smanjenje referentne kamatne stope moglo bi da dovede do smanjenja iznosa rata za one koji su se zadužili u dinarima.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

- Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope - saopštili su iz NBS.

Iako nešto postepenije nego što se prethodno očekivalo, usporavanje globalne inflacije se nastavlja. Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine.

U skladu s tim, Izvršni odbor očekuje dalje usporavanje rasta cena proizvoda i usluga koje uvozimo. Evropska centralna banka je smanjila osnovne kamatne stope u junu, a tržišni učesnici očekuju da bi novo smanjenje moglo da usledi krajem ove godine, dok za Sistem federalnih rezervi očekuju jedno ili dva smanjenja referentne kamatne stope do kraja godine.

- Očekivano postepeno smanjenje cene evroindeksiranog zaduživanja na domaćem tržištu, zajedno sa snižavanjem referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, trebalo bi da doprinese postepenom rastu kreditne aktivnosti i domaće tražnje, koji neće ugroziti opadajuću putanju inflacije. Izvršni odbor je imao u vidu da relevantne institucije predviđaju blago opadajući trend kretanja svetske cene nafte u narednom periodu i da je rast cena nafte, do kojeg je povremeno dolazilo prethodnih meseci usled izraženih geopolitičkih tenzija i niza drugih faktora, bio privremen - navode u Centralnoj banci.