12.07.2024.

07:00

Foto: Informer

Vesti

Samo pet minuta je dovoljno da se obije stan! Lopovi prate i društvene mreže, ovo nikada ne činite

U sezoni godišnjih odmora komšija Brana je glavni čuvar stanova, kaže u šali. Zadatak mu je da potencijalni kradljivci ne posumnjaju da je stan prazan i da su vlasnici otputovali.

- Ja sam dežurni, vodim računa da na dva ili pet dana budem u jednom od tih stanova, da otvorim prozore, da ugasim svetlo, da spustim roletne, znači vrlo je bitno imati taj detalj da se nešto dešava u stanu iako nema čoevak tu koji je na godišnjem odmoru - kaže Brano Mališić za RTS.

Sve su ređe pljačke koje se dugo pripremaju, takozvanim tipovanjem. Tada kradljivci znaju sve o objektu, alarmima, psima čuvarima, ali i o porodici koja tu živi i njihovim navikama.

- Dobro je to da ipak postoje neki dobri, pozitivni komšijski primeri gde se ljudi druže i daju i ključeve kad se ode na godišnji odmor, jer i oni su svesni rizika kad ostavljaju prazan stan šta može da se desi - napominje Dejan Vujičić, profesionalni upravnik.

Informer

 

Alarmi, kamere, video-nadzor, sigurnosna vrata otežavaju lopovima posao. Ipak svakoga dana u Beogradu opljačka se nekoliko stanova.

- Cilj provalnika je da izvrši premetačini, odnosno krađu u kratkom vremenskom roku. Statistika pokazuje da su prosečni stanovi od 50 do 60 kvadrata, koji bili meta tih lica, izvršilaca krivičnih dela krađe, od pet do osam minuta im je potrebno da oni izvrše čitavu premetačinu stana - kaže dr Miloš Tomić sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Slađan Janković iz Odseka za suzbijanje teških krađa iz Policijske uprave za Grad Beograd rekao je da se oko 90 procenata provala radi ad hok, što znači da provalnici obilaze određene mete napada, stanove ili kuće koje planiraju da provale i nakon uverenja da nema nikoga u kući - obilaze te stanove, gledaju da li je uključeno svetlo ako padne mrak, da li su spuštene roletne.

Informer

 

Kako kaže Janković, dešava se da čak i pozvone u tu kuću ili stan, ako niko ne otvori ili ako neko otvori uvek imaju spremne izgovore traže porodicu Petrović, Jovanović i kada se uvere onda vrše provalu u taj objekat.

Ma koliko mislili da je određeno mesto u našem stanu skrovito, za to znaju i lopovi. Zato stručnjaci savetuju da se novac i dragocebnosti čuvaju u banci.

Društvene mreže imaju i provalnici i koriste ih, pa svaka objava ili postavljanje slika sa odmora mogu da budu dodatna potvrda da vlasnici nisu u stanu, koji tako postaje laka meta.