Autor: Informer.rs

12.07.2024.

12:03

Foto: Promo

Vesti

Zašto je voda važna za varenje?

Nakon unosa hrane, ključno je obratiti pažnju na znakove lošeg varenja koji mogu uključivati nadimanje, gorušicu, mučninu i osećaj težine u stomaku posle jela. Ovi simptomi često ukazuju na potrebu za prilagođavanjem ishrane ili navika u ishrani kada je u pitanju ispijanje vode. Kako savetuju stručnjaci iz oblasti pravilne ishrane, veoma je važno naučiti kako se konzumira voda. 

Unos vode pre jela ili najkasnije pola sata nakon obroka može značajno doprineti boljoj probavi i opštem zdravlju. Voda koja se pije pre obroka pomaže u pripremi želuca za prijem hrane, dok unos vode nakon jela može olakšati proces varenja. Redovno praktikovanje ovih navika može smanjiti rizik od svih nelagodnih osećaja u stomaku.

Sa druge strane, ukoliko vodu pijemo u toku jela, možemo negativno uticati na proces varenja jer ona razblažuje želudačne sokove koji su ključni za razgradnju hrane. Takav unos može usporiti digestiju i otežati apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Dodatni koristan savet je kombinacija vode i limuna, koja je dokazano korisna za poboljšanje izgleda kože i podršku gubitku težine.

Imajući u vidu da je voda nezamenjiv element za optimalno funkcionisanje našeg digestivnog sistema, pravilne navike u konzumiranju iste ne samo da poboljšavaju varenje, već doprinose i ukupnom zdravlju našeg organizma. Konzumiranjem „Jazak" vode moguć je pozitivan uticaj na naše probavne procese. 

Stoga, neka „Jazak" voda postane vaš svakodnevni saveznik u održavanju zdravog i izbalansiranog načina života. „Jazak" voda, koja dolazi iz netaknutih izvora i ne podleže dodatnim procesima filtracije, takođe je dostupna sa prirodnim aromama maline i breskve, čineći je savršenim izborom za svežinu i dodatnu nutritivnu vrednost.