13.07.2024.

09:54

Foto: Informer DN

Vesti

Žene oprez, stigla alarmantna istraživanja! Nećete verovati šta je pronađeno u tamponima

Naučnici koji su učestvovali u ispitivanju kažu da su tamponi posebno opasni ako su kontaminirani štetnim materijama jer dolaze u direktan kontakt s vaginom, gde se one lakše apsorbuju, a samim tim žene su u većem riziku od potencijalno fatalnih posledica.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija ispitali su 30 vrsta tampona 14 različitih brendova, napravljenih od pamuka, viskoze ili mešavine ovih materijala, i pronašli svih 16 metala na koje su ih testirali u svakom od njih, piše britanski Skaj njuz.

Tampone su kupovali od septembra 2022. do marta 2023. godine u prodavnicama u Njujorku, Atini i Londonu i od dva popularna onlajn prodavca.

Utvrđeno je da apsorpcija metala povećava rizik od demencije, raka, neplodnosti i dijabetesa, stvarajući probleme s jetrom, bubrezima i mozgom, kao i kardiovaskularnim, nervnim i endokrinim sistemom.

- Uprkos velikoj zabrinutosti za javno zdravlje, veoma malo su istraživane hemikalije u tamponima. Prema našim saznanjima, ovo je prvi rad koji meri metale u tamponima. Pronašli smo koncentracije svih metala za koje smo testirali, uključujući toksične - rekla je za Skaj njuz Dženi Širston, dodajući da organski tamponi imaju više arsena, a neorganski više olova.

Istraživači su upozorili da ne postoji bezbedan nivo nijednog od testiranih metala.

Ginekolog dr Vanja Milošević kaže za Kurir da on već godinama upozorava na štetnost tampona.

- Još pre deceniju sam rekao da nema ništa opasnije od nekontrolisane upotrebe tampona. Mi preporučujemo da žene koriste isključivo uloške tokom menstrualnog ciklusa, a ne tampone, jer to je strano telo. I eto, ispostavilo se da ima raznih nečistoća. Često sam kao uzročnike nastanka pojedinih bolesti navodio i korišćenje tampona, jer imaju drugačiju mogućnost apsorpcije preko sluzokože i mogu znatno ugroziti zdravlje svake žene! Mora se povećati nivo kontrole, da se posle ne pitamo šta izaziva toliki broj karcinoma