13.07.2024.

13:03

Foto: Shuterstock

Vesti

Klime zbog vrućine rade punom parom, ali račun može biti niži: Evo kako da umanjite trošak za električnu energiju i do 50 odsto

Preciznije, radi se o Uredbi o energetski ugroženom kupcu prema kojoj potrošači električne energije sa manjim novčanim primanjima imaju pravo da im se umanji jedan deo troškova za struju. Važno je napomenuti da se ne umanjuje ceo iznos računa za struju, već samo naplata potrošnje dok ostali, fiksni troškovi ostaju.

Obračunski troškovi su, na primer, obračunska snaga, trošak javnog snabdevača, naknada za proizvođače zelene energije i druge slične stavke.

Ko je energetski ugrožen kupac?

Prema Uredbi, energetski ugroženi kupac električne energije ili prirodnog gasa je kupac iz kategorije domaćinstvo (samačko ili višečlano), koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnja električne energije ili prirodnog gasa, koje troši maksimalnu količinu električne energije ili prirodnog gasa u skladu sa odredbama ove uredbe, pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje energetika, u skladu sa zakonom.

Energetski ugroženi kupac je i domaćinstvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici kome se isporučuje toplotna energija u skladu sa odredbama ove uredbe, u skladu sa zakonom.

Status energetski ugroženog kupca može se steći zbog zdravstvenog stanja člana domaćinstva u skladu sa zakonom.

Kriterijumi za umanjenje računa za struju

Evo koji su predviđeni kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca:

materijalni položaj (ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova, imovno stanje)
ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili dodatak za pomoć i negu drugog lica
zdravstveno stanje člana domaćinstva

Koliki su mesečni prihodi potrebni za ostvarivanje popusta na struju?

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, izmenila je pravilnik kojim se od 1. maja, povećava iznos prihoda na osnovu kojih se dobija mogućnost da se konkuriše za status energetski ugroženog kupca.

Taj iznos je uvećan u zavisnosti od kategorije i kreće se od dve pa do pet hiljada dinara, a osnov za takvu meru je usklađivanje sa troškovima života.

Tako će za jednočlano domaćinstvo pravo za energetski ugroženog kupca steći oni kojima su prihodi do 23.690,05 umesto sadašnjih 22.570,98 dinara, dok će za ovu beneficiju kod dvočlanog domaćinstva taj limit biti do 37.547,34 umesto važećih 35.773,68, dinara.

Za domaćinstva koja broje tri člana predviđena je granica do 51.404,63, do sada je bio 48.976,38, za one sa četiri umesto 62.179,08, je 65.261,92 dinara.

Kolika je dozvoljena stambena povrišna?

Kada govorimo o imovnom stanju Uredbom je definisano da domaćinstvo ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim stambene jedinice maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva.

Tako da je ukupna površina stambenog prostora može da bude:

za jednočlano domaćinstvo do 40 m2
za dvočlano domaćinstvo do 58 m2
za tročlano domaćinstvo do 66 m2
za četvoročlano domaćinstvo do 74 m2
za petočlano domaćinstvo do 87 m2
za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 m2

Kako penzioneri mogu ostvariti popust na struju?

Domaćinstvo korisnika prava na penziju do i u visini iznosa od 24.987,67 dinara, koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije i koji ima ugovor, odnosno račun o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, odnosno koji je kod snabdevača evidentiran kao krajnji kupac električnom energijom, stiče status energetski ugroženog kupca na osnovu rešenja organa jedinice lokalne samouprave, a po osnovu akta nadležnog organa o pravu na penziju i ugovora o snabdevanju, odnosno računa za električnu energiju evidentiranog kod snabdevača na svoje ime.