13.07.2024.

15:26

Foto: pritnskrin/tv hram

Vesti

Čudotvorna ikona iz Rusije stiže u Srbiju! Jedna od najvećih svetinja mirotoči 24 godine, a naučnici su otkrili ovo

Doček je planiran u 8 ujutro uz liturgiju, a program se završa molebnim kanonom u 20 časova.

Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica bez Bogomladenca sa sedam strela ili mačeva koji bodu njeno srce.

Informer

 

Kako se navodi na sjatu Mitropolije crnogorske-primorske pod čijim okriljem je izložena vernicima u Crnoj Gori od 9. do 16. jula "kada se priđe ikoni, odmah se oseti nežan i blagočestiv miris, a na površini se vide male kapljice 'nebeske rose', rasute po licu, poput sitnih providnih bisera".

- Ikona mirotoči već 24 godine i s pravom se naziva "živa", jer na određene događaje u društvu trenutno reaguje mirotočenjem ili krvotočenjem. Retko ju je naći u kapeli, u kojoj mirotoče još dve ikone, jer "putuje" po svetu i leči stradale i nemoćne - navdeno je još i dodato da se "Sedmostrelna ikona Bogorodice Marije", kako je takođe nazivaju,izvorno nalazi u podmoskovskom selu Bačurino, gde je za nju po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela:

- Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan "soku" koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima: zarastanje rana, antidepresiv, itd. Čak su snimili i film o tome.

Inače, svaki dolazak ove ikone izaziva ogromno intersovanje vernika koji strpljivo stoje u redovima kako bi se naposletku poklonili i celivali je.