13.07.2024.

20:28

Foto: Shutterstock

Vesti

Prekuvaćemo! Ovo će biti najtopliji dan u Srbiji - Očekuje nas pravi pakao!

Mada je u Ćupriji već danas i zvanično izmerena ta temperatura.

Mnogi se pitaju zašto se nije uvedena vanredna situacija, s obzirom na ekstremne vrućine. U našem narodu mnogi misle da se vanredna sitacija proglašava čim živa u termometru dođe do 40 stepeni, a malo ko zna da to ipak nije tako.

Naime, Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama ne definiše određenu temperaturu kao graničnu za uvođenje vanredne situacije, već se radi o reagovanju ukoliko potraju ekstremne vrućine duže od 15 dana.

- Zaista, mnogi misle da se vanredna situacija uvodi čim temperatura pređe 40 stepeni Celzijusa, ali to po našem Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, nije tako. Naime, ovaj naš Zakon, za razliku od većine zakona u evropskim zemljama, nije definisao određenu temperaturu kao graničnu za uvođenje vanredne situacije, već se radi o reagovanju ukoliko potraju ekstremne vrućine duže od 15 dana - objasnili su nedavno iz nekoliko lokalnih Štabova za vanredne situacije.

Informer

 

Kraće radno vreme, voda ugroženima, cisterne sa vodom u gradovima…

Po pomenutom Zakonu, kako su dodali, osnov za postupanje koje bi dovelo do proglašenja vanredne situacije jeste da dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava.

- Upravo gradovi i opštine koje su ugrožene velikom vrućinom treba da podnesu tu inicijativu. Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab za vanredne situacije i potom je prosleđuje Vladi Srbije, koja daje “zeleno svetlo” za primenu vanrednih mera koje odmah postaju naredbodavne – precizirali su sagovornici.

A te vanredne mere, kako je propisao Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, su:

- Skraćenje radnog vremena za radnike na otvorenom od 11 do 16 časova

- Promena režima saobraćaja i posebno promena režima prevoza opasnih materija

- Dopremanje pijaće vode ugroženom stanovništvu

- Postavljanje cisterni sa vodom na ključnim mestima u gradovima, odnosno, opštinama