Autor: Informer.rs

14.07.2024.

16:34

Foto: Shutterstock

Vesti

Šef Hitne pomoći otkrio kako kafa utiče na telo tokom paklenog leta: Ova greška uništava najvažniji organ!

Tropski talas je uveliko stigao kod nas, te bi trebalo više pažnje da posvetimo našem telu, kako nam određene navike ne bi prouzrokovale zdravstvene probleme.

Posebno se stavlja akcenat na ljude koji ne mogu da zamisle jutro bez kafe. Prema savetima lekara, poželjno je znati kako omiljeni napitak za razbuđivanje deluje na telo po visokim temperaturama, jer se tako mogu izbeći neželjeni efekti. Osim toga, upozoravaju da pojedinih smernica moraju pridržavati i potpuno zdravi ljudi, jer ni oni nisu imuni na opasnost paklenih vrućina.

Informer

 

Dr Ivan Gornik, koji godinama radi u Hitnoj pomoći, naglašava da „kafa tokom leta lako može da nas prevari“, ali i otrkiva najbolji način na koji može da se pije u vrelim danima.

- Kafa dovodi do smanjene hidratacije, ali možemo sebi da priuštimo dve do tri male šoljice ili jednu veliku, pod uslovom da obilno dodajemo vodu. Znamo da je kafa diuretik, tako da uzrokuje da gubimo tečnost iz tela, a mokrenje izazvano kafom može da nas navede da pomislimo da imamo dovoljno tečnosti, čak i kada je nemamo. Kada pijete kafu, poželjno bi bilo da izbegavate kafu sa ukusima i različitim dodacima, sirupima, šećerima i zaslađivačima. Najbolja opcija bila bi da kafu pijete kod kuće i da to bude domaća kafa ili espreso, bez bilo kakvih dodataka i šećera - rekao je dr Gornik.