15.07.2024.

09:59

Foto: Shutterstock

Vesti

Internet leglo prodavaca prevaranata! Efektiva otkriva znak za uzbunu

Ovo udruženje posvetilo je jednu objavu nelegalnim onlajn trgovcima.

- Reklamira se kao second-hand prodavnica na Fejbuku preko plaćene reklame koja iskače. Piše da radi zamenu robe u roku od sedam dana. Stranica mu ima nekakav logo. Na stranici se javlja gomila ljudi sa pitanjima o artiklima, tipa da li prodaju baš takvu jaknu koju reklamiraju na naslovnoj strani, koje su cene, itd - navodi "Eefektiva" i dodaju:

- Svi samo jurišaju sa pitanjima o kupovini. Osoba sa druge strane može samo da trlja ruke sa ovako neopreznim, needukovanim potrošačima. Postavimo, kao fizičko lice (da ne vide odmah da smo potrošačka organizacija), pitanje o tim "sitnicama" kao što su podaci o firmi i registraciji. Umesto odgovora, dobijemo privatnu poruku: "Ne razumemo pitanje" - naveli su iz "Efektive" .

Objasnimo, navode oni, da smo potencijalni kupac, ali i da poznajemo potrošačko pravo.

-Objasnimo da podatke o registraciji, sa adresom i kontaktima, jedan prodavac mora da ima da bi bio - legalan. Umesto odgovora, dobijemo kontrapitanje: "Zašto bismo vam odgovorili na to pitanje". Odgovorimo da je to pitanje transprentnosti prema kupcima, i da iz ovog "razgovora" proizilazi da se radi o ilegalnom prodavcu, jer ko je legalan prodavac ne ponaša se tako. Posle par minuta pauze, "prodavac" šalje broj telefona da pričamo. Samo da ne ostavi pisani trag - kažu u Udruženju.

Oni su još jednom apelovali na potrošače da se preko društvenih mreža ne kupuje, jer su one leglo ilegalnih prodavaca.

- Ako vam se baš kupuje sa neke stranice - a ima ih ko zna koliko ovakvih, bez osnovnih podataka o prodavcu - prvo što treba da uradite jeste da postavite prodavcu pitanje o registraciji. Ako krene vrludanje, izbegavanje, to je znak za uzbunu - upozoravaju.