15.07.2024.

10:20

Foto: Tanjug

Vesti

Važan apel SPC: Deca sama da odluče da li će pohađati veronauku ili građansko vaspitanje

Stevanović je rekao da direktori škola, bez obzira kojoj verskoj zajednici deca pripadaju, treba da puste decu da sama donesu odluku o izbornom predmetu.

Jovanović je podsetio da je javno ukazivanje patrijarha na zlonamerno postupanje nekih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji prema učenicima još pre dve godine izazvalo reakcije u javnost.

Sveštenik Jovanović je naveo da su više puta slali apele direktorima škola da, kako kaže, ne agituju ni za niti protiv verske nastave.

Prema njegovim rečima, došli smo u situaciju u kojoj imamo jedno neuređeno stanje kad je reč o predstavljanju predmeta, o izboru verske nastave, kao i o pravu prelaska na drugi predmet, onaj koji su đaci izabrali. 

- Imamo još jedan problem, naime direktori škola često ne poštuju zakonom propisane norme za formiranje grupa i formiraju se prekobrojne grupe. U pojedinim beogradskim gimnazijama grupe za versku nastavu sadržale su neretko i više od 45 učenika, što je praktično onemogućilo izvođenje nastave - kazao je on. 

Jovanović je rekao da je fizički nemoguće da se na odgovarajući način  drži nastava kada imate toliku grupu dece, kao i da je potrebno da se ispune neki uslovi i norme, kao što je predstavljanje predmeta i nastavnika.

- Roditeljima i đacima je jako važno, ne samo šta se predaje, nego i ko predaje - poručio je sveštenik.

Prema njegovim rečima, to znači da je neophodno da se predstave predmet, nastavnik, sloboda izbora, kao i da se poštuju uredbe koje se tiču formiranja grupa.

- Apelovaćemo ponovo na nadležne institucije i mnogo važnija stvar koju treba da uradimo, osim ovih zakonskih propisa, jeste da podižemo svest roditelja i dece da imaju pravo da čuju ko im predaje predmet, šta se na tom predmetu predaje i da imaju pravo da svoj izbor promene jednom u toku obrazovnog ciklusa - poručio je on.

Crkva je ponovo krajem krajem juna ukazala da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu.

Tagovi: