Autor: Informer.rs

15.07.2024.

16:23

Foto: Shutterstock

Vesti

Ako se razbolite na letovanju u inostranstvu, ovo morate znati! Srpska zdravstvena knjižica važi u ovim zemljama!

 U određenim zemljama u inostranstvu zdravstvena knjižica Srbije važi, s tim što je neophodno obaviti proceduru da biste na putovanju dobili medicinsku pomoć o trošku države.

Letovanje na prvu pomisao jeste plaža, sunce, talasi, pesak, uživancija. Ali zdravstveni problemi nažalost ne dešavaju se samo kad smo kod kuće već i kad odemo na more ili generalno otputujemo negde.

Dobra stvar u svemu je što srpska zdravstvena knjižica važi u određenim zemljama u inostranstvu mada to mnogi ne znaju, a malo je poznato i šta to konkretno znači.

Informer

 

Zdravstveno osiguranje

Za početak iz RFZO navode da Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju sa više država koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja. U pitanju su:

Austrija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Holandija
Italija
Luksemburg
Mađarska
Severna Makedonija
Nemačka
Rumunija
Slovačka
Francuska
Hrvatska
Crna Gora
Češka
Slovenija
Turska
Tunis
Poljska
Velika Britanija
kanadska provincija Kvebek
Danska
Norveška
Švedska

U tim državama osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica. A da bi se ta pogodnost za srpske turiste i ostvarila, treba proći određenu proceduru.

"Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da ne boluju i da u poslednjih 12 meseci nisu bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nisu u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge", navode iz RFZO.

Dakle, prvi korak je da od lekara dobijete potvrdu da ne bolujete od neke bolesti za koju je potrebno duže lečenje.

Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar možete preuzeti na sajtu RFZO.

Drugi korak je da to mišljenje lekara i važeću zdravstvenu knjižicu dostavite nadležnoj filijali RFZO da biste dobili potvrdu koju nosite sa sobom na put.

Potvrda važi 90 dana

"Ta filijala RFZO vam izdaje potvrdu (dvojezični obrazac) sa kojom idete na put i koja važi 90 dana. Potvrda važi za turističko putovanje, službeni put, kada je osiguranik upućen od poslodavca na stručno usavršavanje ili specijalizaciju, na školovanje ili kada putuje na školovanje ili stručno usavršavanje koje finansira sopstvenim sredstvima. Potvrda ne pokriva ciljano lečenje u inostranstvu".

Ispostavlja se da nije samo letovanje pokriveno ovim sporazumom, kako mnogi misle, već i sva putovanja generalno, osim konkretnog lečenja u inostranstvu.

Tu potvrdu je neophodno predati nadležnom licu u slučaju zdravstvenog problema.

Kako kažu iz RFZO, ako se desi hitan medicinski slučaj, potvrdu koju ste dobili u Srbiji (dvojezični obrazac) dajete nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, tj. državnoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji u koju ste otputovali. Privatne zdravstvene ustanove u inostranstvu ovim sporazumom nisu obuhvaćene.

"U toj državnoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu će vam izdati dokument na osnovu kojeg imate pravo na hitnu medicinsku pomoć u ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj boravite. Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi".