Autor: Informer.rs

15.07.2024.

18:45

Foto: Shutterstock

Vesti

Šta uraditi ako na letovanju ostanete bez pasoša? Ovo je detaljna procedura ako vam neko ukrade dokumenta!

Milan Vukosavljević iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da uvek preporučuju da se pasoš ne nosi na plažu, već kopija. Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta pak savetuje da ako se boravi u apartmanskom smeštaju da se doplati za sef.

Pre polaska na letovanje, građani na sajtu Ministarstva spoljnih poslova mogu da se informišu kakva je zdravstvena i bezbednosna situacija u zemlji u koju putuju, mogu li tamo da koriste naše platne kartice i koje, šta im je potrebno od dokumenata ako vode kućnog ljubimca.

Direktno na sajtu ambasada i konzulata trebalo bi da su istaknuti i telefoni za hitne situacije koje građani mogu da pozovu ako zapadnu u problem u inostarnstvu, a postoje i dežurni telefoni Ministarstva spoljnih poslova.

Građani se javljaju zbog saobraćajnih nezgoda, zdravstvenih problema, hapšenja, kada se nađu u letovalištu pogođenom poplavama ili požarima, a najčešće traže pomoć kada su im ukradeni dokumenta i novac.

Putni list za povratak u zemlju brže se može izvaditi ako kod sebe imate kopiju pasoša i dve fotografije.

Informer

 

Milan Vukosavljević izjavio je za RTS da uvek preporučuju da se pasoš ne nosi na plažu, te da treba da napravimo kopiju koju nosimo sa sobom ili da imamo sliku pasoša i lične karte u telefonu.

- Prva stvar koju treba da uradite je da se obratiti lokalnoj policiji, kako bi dobili policijski zapisnik o gubitku dokmenta, a zatim da se obratite našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, ambasadi ili konzulatu koji je najbliži - kaže Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, putni list se dobija odmah ako imate policijski zapisnik, dve fotografije formata za pasoš i dokument za identifikaciju, poput lične karta ili njene kopije ili pasoša.

- Ako je sve izgubljeno ili ukradeno, uvek se može proveriti identitet preko MUP-a - naveo je Vukosavljević.

Aleksandar Seničić iz Jute savetuje građane koji putuju preko turističkih agencija i smešteni su u apartmanima, gde najčešće i dolazi do krađa dokumenata i ostalih vrednosti, da treba da doplate za sefove.

- U depozit boksove, odnosno sefove mogu da ostave pasoš, ključeve automobila i ostatak novca koji im ne treba svaki dan - poručuje Seničić.

S druge strane, kako je naveo, kada dođe do tako neprijatne situacije, imaju svu podršku predstavnika turističke agencije koji je, po pravilu od momenta kada dođe na tu destinaciju, u kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom.