16.07.2024.

09:29

Foto: Shutterstock

Vesti

Morbile se šire Srbijom, u poslednjih 20 dana porast broja zaraženih: Novi apel lekara

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut", zaključno sa 7.julom, registrovan je 181 slučaj morbila u našoj zemlji.

Jedan od gradova koji prednjači po broju zaraženih je i Novi Pazar gde su u periodu od prvog do sedmog maja registrovana 23 slučaja zaraze, usled čega je proglašena i epidemija. Pedijatri i dalje upozoravaju na moguć porast obolelih te pozivaju roditelje da vakcinišu svoju decu, jer su skoro sva obolela deca bila nevakcinisana.

- Primetno je da poslednjih dvadesetak dana ima novih slučajeva morbila, a na moje pitanje roditeljima da li je njihovo dete vakcinisano, odgovor su svi dali isti, a on je da deca nisu vakcinisana. Primetila sam strah u očima roditelja kada sam objasnila kakva je ova bolest, na šta sve može da utiče, koliko je opasna i da može doći i do smrtnog ishoda ako deca nisu vakcinisana. Takođe sam primetila i da ima dosta roditelja koji nisu ranije, ali sada dovode decu na vakcinaciju - kazala je doktorka Biljana Đerković.

Ona naglašava, da ukoliko stečeni kolektivni imunitet ne dostigne bar 95 procenata, ovakvih slučajeva će biti sve više.

- Apelujemo na roditelje da se na bilo koji simptom koji primete kod deteta, a da ukazuje na mogućnost zaraze od morbila, jave svom lekaru i nikako lečenje ne uzimaju u svoje ruke, jer tako samo još više mogu da naude svom detetu i dovedu njegovo zdravlje u ozbiljno pitanje - istakla je doktorka.