16.07.2024.

09:48

Foto: Shutterstock

Vesti

Juče oboren rekord u potrošnji struje: Najtopliji dan je tek pred nama, iz EMS-a tvrde da su spremni za vanredne situacije

Na srpskoj berzi struje "Sepeksu" cena megavat- sata juče je premašila 200 evra. Tokom jučerašnjeg dana je oborena rekordna potrošnja na nivou dana, kaže glavni dispečer iz nacionalnog dispečerskog centra "Elektromreže Srbije" Dragan Rakić.

Berzanska cena struje pokazuje da je i potrošnja i potražnja velika. Megavat-sat juče za danas se prodavo za 206 evra što je duplo skuplje nego u junu, a čak tri puta skuplje nego u aprilu.

pečerskog centra "Elektromreže Srbije" Dragan Rakić.

Berzanska cena struje pokazuje da je i potrošnja i potražnja velika. Megavat-sat juče za danas se prodavo za 206 evra što je duplo skuplje nego u junu, a čak tri puta skuplje nego u aprilu.

Bez klima uređaja ne možemo, a većina se rashlađuje i tokom noći, pa tako potrošnja struje iz dana u dan raste kako se produžava vreli talas.

"Juče je ostvarena rekordna potrošnja na nivou dana u odnosu na prethodne sezone", kaže glavni dispečer Nacionalnog dispečerskog centra EMS-a Dragan Rakić.

Potrošnja na dnevnom nivou bila je 103 gigavat časa potrošnje na dnevnom nivou. U odnosu na prethodnu godinu imali smo potrošnju veću za 10 procenata, objašnjava Rakić.

Glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru navodi da razlika između letnje i zimske potrošnje u periodima najhladnijih dana je nešto manja od 20 procenata – "značajno je smanjena razlika u potrošnji tokom zime i leta"

U Hrvatskoj je 12. jula zabeležen istorijski rekord u potrošnji struje. Pre mesec dana se raspao elektro energetski sistem u čitavom regionu.

"Trend je sličan u svim zemljama u okruženju u odnosu na period pre tropskih vrućina", kaže sagovornik RTS-a.

Potrošnja je svuda povišena za 10 do 12 procenata i svi redovno prate situaciju, objašnjava Rakić.

Požar u Severnoj Makedoniji, kada je isključeno nekoliko dalekovoda, nije uticao značajno na sigurnost rada prenosne mreže.

Sve jedinice u EMS-u redovno tokom godine održavaju i brinu o radu sistema, kaže Rakić.

"Spremni smo za sve vanredne situacije. U ovakvim režimima rada se preuzimaju dodatne mere", objašnjava glavni dispečer iz nacionalnog dispečerskog centra "Elektromreže Srbije". 

U saradnji sa RHMZ-om se pripremaju za vremenske prilike i preuzimaju dodatne korake kao što su pojačana dežurstva tokom 24 časa.

"Pomeranja isključenja u mreži kako bismo bili što spremniji za rad i mreža bila što sigurnija. Spremni smo da reagujemo i potnecijalne probleme rešimo u što kraćem periodu",tvrdi Rakić. 

Što se tiče situacije u regionu i potražnje kaže da u poslednjih 15 dana nije bilo značajnih zahteva za strujom, što ukazuje da nije bilo većih problema.