16.07.2024.

10:25

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

Vesti

Milićević sa predstavnicima srpskih udruženja iz Kanade, Rumunije i Francuske: Čuvajmo ćirilicu!

Ministar je potpisao ugovore o finansijskoj podršci Vlade Srbije projektima umerenim na očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i jačanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Francuskoj i Rumuniji.

Ugovore su sa ministrom potpisali Saša Pešić, predsednik udruženja „Svi Srbi u Parizu“ i Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba Rumunije, koji je i poslanik srpske manjine u rumunskom parlamentu.

Sa Marijom Đekić Ivanković, predsednicom Kulturno-prosvetnog odbora crkveno-školske opštine „Sveta Trojica“ u Montrealu ministar Milićević dogovorio je zajedničke aktivnosti usmerene na jačanje kulturnih i obrazovnih veza matice sa Srbima koji žive u kanadskoj pokrajini Kvebek.

- Najvažnije je da naši sunarodnici, gde god živeli, čuvaju i neguju svoj jezik, svoju kulturu, svoju tradiciju. Da čuvajte ćirilicu i da je nikad ne zaborave. To su naši simboli. Ako nema ćirilice i srpskog jezika u zemlji u kojoj žive, onda tu nema ni našeg naroda – istakao je ministar
Milićević.

Programom finansijske podrške udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2024. godini ukupno je izdvojeno 79 miliona dinara za projekte usmerene na očuvanje srpskog jezika, kulture i identiteta širom sveta.