16.07.2024.

16:25

Foto: Shutterstock

Vesti

Nevreme kreće brže nego što smo mislili? Evo kada tačno pljuskovi i grmljavina stižu u Srbiju, ovi delovi prvi na udaru

Posle podne i pred kraj dana na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Tropski toplo vreme očekuje se i u nastavku sedmice, ali će temperature biti u manjem padu.

Maksimalna temperatura u sredu biće od 35 do 39, u četvrtak i petak od 33 do 37, a za vikend od 32 do 36 stepeni.

U sredu posle podne i pred kraj dana jači razvoj oblačnosti očekuje se u većem delu Srbije, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Informer

 

Uz jači razvoj oblačnosti lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i u četvrtak i u petak u pojedinim predelima Srbije i u subotu ujutro na severu Srbije, uglavnom na području Vojvodine.

U subotu posle podne i pred kraj dana i u nedelju posle podne, jači razvoj oblačnosti očekuje se u južnim i jugozapadnim predelima Srbije, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Nažalost, u predelima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, postojaće i opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima u kratkom vremenskom intervalu može da padne i veća količina padavina.

Ovo je uobičajena situacija, da u vreme vrelih dana unutar vazdušne mase dođe do formiranja jakih konvektivnih oblaka, uz pljuskove sa grmljavinom li oluje. Ovi grmljavinski procesi mogu nastati i dolaskom svežijeg vazduha iznad pregrejane podloge, pa se topla vazdušna masa uzdiže i savija u obliku klina.

S obzirom na to da se u narednom periodu na pojedinim lokacijama očekuju grmljavinske oluje i nepogode, potrebono je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom.