17.07.2024.

09:23

Foto: RINA

Vesti

Potpisan memorandum: Putevi Srbije i Monteput sarađivaće na izgradnji ove dve deonice autoputa Beograd-Južni Jadran


Kako je saopšteno, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće-Požega.
Memorandumom su definisane zajedničke aktivnosti, razmena informacija od značaja u svim fazama projektovanja i izgradnje, pripreme projektnih zadataka, te zajedničko apliciranje za finansiranje izgradnje autoputa kod domaćih i međunarodnih institucija i donatora. Učestvovanje u radnim grupama i međudržavnim komisijama radi definisanja kontaktne tačke autoputa na granici i modela graničnog prelaza između Crne Gore i Srbije.

- Sprovođenjem aktivnosti predviđenih Memorandumom doprinosimo intenzivnijoj saradnji resornih ministarstava u cilju izgradnje planiranih dionica. Pored ključnih tačaka koje se odnose na projektovanje, ugovaranje i izgradnju dionica u cilju završetka autoputa Beograd - Južni Jadran, memorandum se tiče i mera kojima se povećava nivo bezbjednosti saobraćaja, zaštite životne sredine i daljeg unapređenja interoperabilnosti sistema naplate putarine - rekao je Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa.

U saopštenju se navodi da je potpisivanje Memoranduma je nastavak dobre saradnje Monteputa i Puteva Srbije. Prošle godine je, takođe, potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na polju interoperabilnosti sistema naplate putarine koji je uspješno realizovan. Zahvaljujući tome od juna ove godine korisnici elektronske naplate putarine mogu sa jednim tag uređajem putovati u obe zemlje.