Autor: Informer.rs

17.07.2024.

17:53

Foto: Foto: Informer, Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Hitno upozorenje RHMZ! U naredna 2 sata ovi delovi Srbije na udaru pljuskova praćenih grmljavinom

U naredna 2 časa retka pojava pljuskova sa grmljavinom u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, u oblasti Homolja i na jugoistoku zemlje.

RHMZ prethodno je upozorio na plјuskove i grmlјavinu koji se na području Srbije očekuju u narednom periodu, a lokalno će biti intenzivniji i praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom.

Pljuskovi sa gemljavinom najavljeni su u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, kao i Šumadiji, Bačkoj i Banatu.

Upaljen meteo alarm

U Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM danas je na snazi crveni meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura. U ostalim delovima Srbije upaljeno je naradnžasto upozorenje zbog visokih temperatura, ali i žuto zbog grmljavine.

Crveni meteo alarm znači da je vreme vrlo opasno: Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Vreme narednih dana

Četvrtak: Pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom sredinom dana i posle podne. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima povremeno i jak severnih pravaca. Najniža temperatura od 18 do 24, a najviša od 35 do 38 stepeni.

Petak: Pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima istočne i južne Srbije očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima kratkotrajno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 19 do 24, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Subota: Pretežno sunčano i toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti u brdsko-planinskim predelima istočne i južne Srbije očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima kratkotrajno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 19 do 23, a najviša od 31 do 34 stepena.