18.07.2024.

10:27

Foto: Shutterstock

Vesti

Poreznici otkrili bogataša koji je prao novac: Srbin bio deo međunarodne grupe, za utaju mora da plati ovoliku sumu

U skladu sa ovim zakonom predmet interesovanja Poreske uprave su ona fizička lica koja su u jednoj godini, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, uvećala vrednost svoje imovine za iznos veći od 150.000 evra, a da to uvećanje vrednosti imovine nije „pokriveno“ prijavljenim prihodima.

Predmet interesovanja su, kako je navedeno, ona fizička lica koja u preduzetim postupcima nisu uspela da dokažu da je uvećanje imovine od 150.000 evra stečeno na zakonit način.

Ta lica najčešće obavljaju delatnost u „sivoj“ i „crnoj“ zoni ekonomije i, kako tvrdi Poreska Uprava, vrlo je zahtevno tačno odrediti i kategorizovati prekršaje koje oni čine.
Кao rezultat dosadašnjeg sprovođenja zakona, Poreska uprava je donela rešenje fizičkom licu po osnovu posebnog poreza u iznosu od preko 130 milona dinara, na utvrđenu poresku osnovicu u iznosu od gotovo 174 miliona dinara.

To rešenje je, posle podnošenja žalbe građanina koji treba da bude oporezovan, potvrdio nadležni drugostepeni organ – Sektor za drugostepeni poreski i carinski postupak u sastavu Ministarstva finansija, čime su se stekli svi potrebni uslovi za naplatu utvrđenih obaveza po osnovu posebnog poreza.