18.07.2024.

18:17

Foto: EPA

Vesti

Nema kraja tropskom talasu! Stižu suše, evo na koliko ćemo se kuvati u avgustu

Toplotni talas već dve sedmice drži Srbiju okovanu ekstremno visokim temperaturama od 35 do 40 i više stepeni, a prema najavi meteorologa, za vikend i sledeće nedelje nas očekuje promena vremena koja će spustiti temperaturu za 10 stepeni, što znači da će i dalje biti toplo, ali u granicama normale.

Ipak, kada se pogleda dugoročna prognoza, od 15. jula do 15. avgusta, temperatura neće padati ispod 30, podeoka.

Iako nas u narednom periodu očekuje postepeno slabljenje intenziteta toplotnog talasa uz povećanje nestabilnosti, u avgustu će nas ponovo sačekati od 15 do 24 tropska dana.

- Maksimalne temperature danas će biti od 33 do 37 stepeni, a od petka do kraja sedmice u većini mesta od 31 do 36. U urbanim sredinama i dalje se očekuju tropske noći. Na početku treće dekade jula najnestabilnije vreme prognozira se za ponedeljak, 22. jul, i sredu, 24. jul, uz dodatni pad temperature, koja će se u većini mesta kratkotrajno vratiti u interval od 28 do 32 stepena. Nakon 25. jula pretežno sunčano, uz ponovni manji porast temperature, koja će do kraja meseca biti u intervalu od 30 do 35 stepeni - izjavio je Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a.

Prognozira i da će u avgustu biti do 24 tropska dana sa temperaturom preko 30 stepeni.

- U avgustu se očekuje izraženo pozitivno odstupanje temperature uz deficit padavina. Prognozirano pozitivno odstupanje temperature iznosi plus dva stepena u odnosu na referentni klimatološki period 1991-2020. godine, a očekivana srednja maksimalna vrednost biće od 31 do 33 stepena u nižim predelima. Prognozira se od 15 do 24 tropskih dana s maksimalnom temperaturom od 30 stepeni ili većom. Ukupna količina padavina biće ispod proseka - rekao je Nikolić.

Nikolić navodi da će toplotni talasi u kombinaciji sa deficitom padavina i dalje predstavljati značajan rizik od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru.

Prema prognozi RHMZ-a srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.5ºС do 2.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.5ºC do 2.5ºC u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1ºC.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.