18.07.2024.

19:56

Foto: Pixabay/Shutterstock

Vesti

Na ovaj način možete debelo da uštedite! Ovu caku mnogi ne znaju: Evo kako da korišćenje klime ne košta kao Svetog Petra kajgana!

Računanje potrošnje klima-uređaja nije tako jednostavno kao što se često misli, jer ne možemo jednostavno množiti snagu uređaja sa brojem radnih sati. Klima-uređaji su popularan izbor za osvežavanje tokom toplotnih talasa, ali istovremeno su i veliki potrošači električne energije, što mnoge brine zbog troškova struje, posebno leti.

Potrošnja klima-uređaja po satu

Kao što smo rekli, potrebno je razlikovati dva načina rada – prvi je postizanje željene temperature, a drugi je održavanje željene temperature.

Potrošnja klima-uređaja po satu razlikuje se zavisno o tome postiže li klima željenu temperaturu, pri čemu radi maksimalnom snagom; ili održava željenu temperaturu pri čemu radi smanjenom snagom.

Uzmimo primer od klima-uređaja snage 3,5 kW.

Informer

 

Potrošnja klima uređaja po satu bila bi:

1,2kW * 11,955 din/kWh = 14,34 dinara po satu pri postizanju željene temperature; 350W * 11,955 din/kWh = 4,18 dinara po satu pri održavanju željene temperature

Napominjemo da smo za cenu kWh uzeli obračun po jednotarifnom merenju u Plavoj zoni (351-1600 kWh) na dan.

Za vreme niže tarife ta cena pada.

Cene struje mogu da variraju u zavisnosti od tarifa i energetske efikasnosti uređaja, pa je važno uzeti u obzir spoljne i unutrašnje temperature kao i veličinu prostora koji klima-uređaj hladi.

Informer

 

Preporučuje se postavljanje optimalne temperature kako bi se smanjila potrošnja električne energije, izbegavajući ekstremne podešavanja koja prisiljavaju uređaj na maksimalan rad.

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima-uređaja?

Sada kada smo upoznati s načinom rada klima, možemo zaključiti koji su najbitniji faktori uštede elektične energije ovih uređaja:

Visok nivo energetske efikasnosti (A++ ili A+++) Temperatura podešena prikladno – Izuzetno niske ili visoke temperature rezultirat će neprestanim radom klima-uređaja maksimalnom snagom, ne postavljajte željenu temperaturu kao 18 stepeni.

Snaga klima-uređaja prikladna prostoru – Slabiji uređaji moraće duže vreme (ili neprestano) da rade na maksimalnoj snazi kako bi postigao temperaturu održavanja, za koju će ponovno morati da koristi više električne energije.