18.07.2024.

20:05

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom za ugradnju oko 400.000 pametnih brojila

- Sredstvima za koje je danas potpisana ugovor zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima kada imamo nadprosečnu potrošnju zbog vremenskijh prilika. Time će se takođe smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije u našoj zemlji, s obzirom da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije moraju da ugrade pametna brojila zbog upravljanja potrošnjom, i da se ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao oko sedam puta - rekla je ministarka.

Dodala je da će se zahvaljujući ovim sredstvima finansirati zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Informer

 

Ona je podsetila da je Evropska unija prepoznala potrebe Srbije za modernizacijom distributivnog sistema. 
 
- Evropska unija je već donirala 110 miliona evra i do danas postavljeno više od 360.000 pametnih brojila od 523.000 koliko je planirano. Obezbedili smo dodatna sredstva, 80 miliona evra od strane Evropske investicone banke i kao i sredstva od od Evropske banke za obnovu i razvoj za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila jer želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja i da do kraja decenije zamenimo najveći deo postojećih brojila - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da građani i privredna društva u ovom procesu neće imati nikakve troškove, a imaće brojne koristi.
  
- Svi podaci nalaziće se na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i njom efikasnije upravljanju, uoče kad i kako mogu da štede energiju, a sam sistem pratiće promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone - rekla je ministarka.

Robert de Grot, potpredsednik Evropske investicione banke, rekao je da ta finansijska institucija podržava Srbiju u unapređenju distributivne mreže.

- Današnji potpisi su potvrda posvećenosti EIB unapređenju održive povezanosti u Srbiji, u skladu sa ulogom EIB kao klimatske banke Evropske unije, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije. Te investicije će biti od koristi građanima Srbije, obezbeđujući pouzdaniju i efikasniju saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, istovremeno podstičući privredni rast zemlje i regiona - rekao je potpredsednik EIB Robert de Grot.