18.07.2024.

21:16

Foto: Shutterstock

Vesti

Za nedostatak ove opreme Grci debelo udaraju po džepu! Evo šta morate da imate u vozilu na granici

Ono što je bitno za sve turiste da znaju koji putuju kolima do letovališta je da im je osim standardne opreme za prvu pomoć u kolima za vožnju po Srbiji, pre puta za Grčku neophodno je nabaviti i protivpožarni aparat.

Na društvenim mrežama pojavila se objava jednog člana koji je podsetio vozače na ovu bitnu stvar da ne biste platili kaznu ili da vas čak isključe iz saobraćaja.

- Samo jedna napomena za sve koji putuju kolima za Grčku i ne samo za Grčku već za većinu zemalja. Naime u obaveznu opremu spada i pp aparat u kolima, ali ovi aparati se prodaju bez nalepnice atesta što je obaveza da je aparat ispravan sa datumom važenja šest meseci za s aparate npr. S 1 aparat se puni i testira u ovlašćenom servisu vatrogasnog saveza ili vatrogasne stanice u svakom mestu, a na sajtu možete naći spisak servisa i njegovo punjenje i servisiranje košta par stotina dinara - navodi se u objavi i dodaje:

- Na granicama vam možda i neće proveravati, ali svaka policijska patrola ima na to pravo prilikom vršenja kontrole, a kazne nisu nimalo zanemarujuće s time da imaju pravo da vas isključe iz saobraćaja zbog neispravne opreme.

Informer

 

Takođe proverite i rok važnosti kompleta prve pomoći odnosno njihov rok upotrebe.

- Ovo napominjem jer je bilo slučajeva neprijatnosti nekih mojih prijatelja, a cena je mizerna u odnosu na probleme koji su imali. Srećan put svima i prijatan odmor - napisao je ovaj član.

Ostali članovi grupe u komentarima su napisali da pregled S-2 aparata u ovlašćenom servisu košta oko 500 dinara, da pregled važi šest meseci.

- Da rezimiramo: za *sva* vozila je obavezan pp aparat i to tip *S2* koji mora biti atestiran u vatrogasnom društvu ili specijalizovanoj firmi. Orijentaciono trošak je između 4.000 i 5.000. Nije moguće pozajmljivanje tj. prenošenje iz vozila u vozilo jer se atest vezuje za registarske tablice - navodi se u jednom od komentara.