19.07.2024.

09:17

Foto: Shutterstock

Vesti

Kreću pregovori o minimalcu: Evo kada bi trebalo da se zna iznos nove minimalne cene rada


Ministarstvo finansija i Unija poslodavaca Srbije su, kako nam je rekao, dostavili imena članova pregovaračkih timova zajedno sa ovlašćenjima, dok se čeka da svoje članove imenuju Ministarstvo rada, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

Istovremeno, u toku je i konstituisanje samog Socijalno-ekonomskog saveta, a svoje članove i njihove zamenike trebalo bi da imenuje Vlada Srbije.

Pregovore o minimalnoj ceni rada vode timovi socijalnih partnera – Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, a okončaće se do 30. avgusta.

Ukoliko ne bude postignut dogovor, odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Srbije u narednom roku od 15 dana, kako bi ona bila utvrđena do 15. septembra i primenjivala se od 1. januara 2025. godine.

Dušan Petrović je uveren da će pregovarački timovi biti formirani do kraja ovog meseca.
Podseća i da Ministarstvo finansija do početka pregovora treba da pripremi analize definisane članom 112 Zakona o radu.

Taj član, inače, propisuje da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi "naročito" od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Srbiji.